Hlavní obsah

Cimrmanovci to na Altaji neměli snadné

Právo, Jan Rychetský
PRAHA

Příznivci Járy Cimrmana se už vrátili z ruského dobrodružství. Vylezli na horu měřící 3612 metrů v masivu nejvyšší sibiřské hory Bělucha, kde vyvěsili státní vlajku a zakopali vrcholovou knihu.

Článek

Když předevčírem v noci přistáli na Ruzyňském letišti, notně si oddychli. Byli sice dost unavení, ale i šťastní, že nakonec dosáhli svého. V průběhu expedice totiž museli překonat nespočet překážek. Právu to sdělil náčelník výpravy Václav Kotek.

"Už samotný přílet expedice do Ruska byl zkomplikován mlhou. Letadlo proto dosedlo na podivném letišti městečka Kemerovo, které je vzdáleno stovky kilometrů od naplánovaného Barnaulu. Pak jsme pořád slyšeli jen nádo ždať (třeba čekat, pozn. red.). Do základního tábora se dostala v určený čas jen polovina lidí, protože helikoptéra kvůli oficiální návštěvě z Ukrajiny podruhé už neletěla. Ostatní po několika dnech přijeli na koních," řekl Kotek, který na vše dohlížel ze základního tábora nedaleko Akkemského jezera.

Jeho syn Vojta, jako šéf filmového týmu, vyrazil do obce Usť-Koksa hledat důkazy o tom, že Jára Cimrman kdysi tento kraj opravdu navštívil. Podle legendy tam totiž před sto lety "největší z Čechů" dorazil a v rámci neúspěšného výstupu na inkriminovanou třítisícovku se zamiloval do místní krasavice Máši.

V pátek 10. srpna v pět ráno vyšla ze základního tábora k cíli šestičlenná skupina. Tři muži zastavili několik set metrů pod vrcholem, protože nebyli kvalitně vybaveni a nechtěli riskovat. Další tři ve výstupu pokračovali. Vedl je na slovo vzatý horolezec, jenž má za sebou šest osmitisícovek, Radek Jaroš.

"Rozdělili jsme se ve třech tisících metrech u jedné skalní vyvýšeniny. Tam jsem se rozhodl pro severní pilíř, přičemž nahoře jsme narazili na nebezpečné hromady suti. Ale podařilo se, a nahoře bylo hezké počasí. Výstup trval pět hodin," řekl Jaroš. Na vrchol s ním dorazili ještě sportovec a podnikatel Radek Kokoř a altajský horský vůdce Sláva Gerasimov.

Reklama

Související témata:

Související články

Cimrmanovci vyrazili pokořit horu na Altaji

Skupina herců pražského Divadla Járy Cimrmana a jejich přátel odletěla z pražského letiště v Ruzyni na expedici do pohoří Altaj. Chtějí zde vystoupit na dosud...

Výběr článků

Načítám