Hlavní obsah

Čeští umělci vyjádřili nesouhlas s komunismem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po necelém roce si muzikanti společně s patnácti sty návštěvníky zopakovali akci, jíž se staví proti rostoucí moci KSČM na českou společnost. Signatáři petice S komunisty se nemluví v neděli večer zorganizovali v bývalé tovární hale pražského Karlína koncert, na který má 17. listopadu navázat protestní pochod z Albertova na Václavské náměstí.

Foto: Jiří Smutný
Článek

"Mělo by to být symbolické dokončení pochodu z listopadu 1989," vysvětlil záměr iniciativy organizátor koncertu Petr Placák. Tehdy studentům plánovanou trasu znemožnily svým brutálním zásahem policejní kordony na Národní třídě. "Tentokrát by se mělo dojít až ke svatému Václavu, jak bylo původně zamýšleno," doufá Placák.

Nedělní antikomunistický koncert zahájila převážně romská hudební skupina Gulo Čar. "My Romové můžeme říct, že nás komunisti dobře ovládli a věděli, co s námi dělat, aby se o nás moc nevědělo. A teď to vyšlo najevo, takže s komunisty už nic nechceme mít," řekl kapelník Gulo Čar Vladimír Dirda.

Svůj jednoznačně odmítavý postoj vůči následníkům totalitní politické formace vyjádřili svým vystoupením i kapely Chinaski, Gaia Mesiah, Jablkoň, Peneři strýčka Homeboye, Kollerband či pražští Cocotte Minute.

Jediným umělcem, který se zúčastnil již prvního ročního protestní akce, je frontman skupiny Kollerband David Koller. Ten by chtěl v případě udržení tradice vystoupit opět s jinou kapelou. "Myslím si, že příští rok by tam třeba mohly hrát 'Wanastovky' a já bych byl s nimi jako host," řekl zpěvák. Wanastovi vjecy jsou kapelou Kollerových spoluhráčů z Lucie Roberta Kodyma a P.B.Ch.

Muzikanti se honoráře za vystoupení zřekli ve prospěch předlistopadového disidenta a bývalého důstojníka BIS Vladimíra Hučína, který byl na koncertu rovněž osobně přítomen. Hučín byl v 70. letech odsouzen za nedovolené ozbrojování. V současnosti je stíhán za několik trestných činů souvisejících s jeho pozdější prací pro tajné služby.

Pořadatelé iniciativy počítají s jejím pokračováním a rozšířenou podporou českých kapel 17. listopadu pod názvem Podzim bez komunistů. Informace o připravovaných projektech jsou uvedeny na internetové stránce www.skomunistysenemluvi.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám