Hlavní obsah

Český talent míří na Sundance a neví co na sebe

Se slavnostní večerní róbou si nyní láme hlavu mladá česká herečka Kristýna Maléřová, která jako jediná bude reprezentovat Česko na letošním filmovém festivalu Sundance. Mezinárodní přehlídka nezávislých filmů začíná ve čtvrtek v Park City v americkém Utahu.

Foto: Czerná Kateřina, ČTK

Herečka Těšínského divadla Kristýna Maléřová

Článek

Dvaadvacetiletá herečka Těšínského divadla odlétá na festival v sobotu díky hlavní roli v německém filmu Absurdistan, jenž byl do soutěže vybrán. Na Sundance získala loni cenu diváků hudební romance Once, v níž si zahrála jiná Češka, Markéta Irglová.

"Letím tam na týden, jsem z toho nervózní a nevím co si mám vzít na sebe a nevím, jestli jim vůbec budu rozumět, protože moc dobře anglicky neumím. Je to ale samozřejmě obrovská zkušenost a jsem tomu moc ráda, že to tak vyšlo," svěřila se Maléřová.

Karol Suszka, šéf Těšínského divadla, kde Maléřová už čtvrtou sezónu hraje, prorokuje nadané absolventce ostravské konzervatoře velkou kariéru. "Je to úžasný talent, přitom je skromná a velice pracovitá," vypočítává hereččiny přednosti Suzska. Připomněl, že před dvěma lety v divadle přebírala cenu Mladý talent.

Byl to casting jako mnoho jiných

Pro Maléřovou byl Absurditan první velkou filmovou zkušeností, předtím měla jen malou roli ve filmu Bathory Juraje Jakubiska. "Byl to casting jako mnoho jiných, na který sem tam jezdím do Prahy. Vůbec jsem netušila, že přes casting nějaká neznámá herečka dostane hlavní roli ve filmu. Takže jsem to brala jako pohádku," přiznala herečka, kterou si režisér Veit Helmer vybral z více než 600 hereček z téměř 30 zemí.

Ve filmu ztvárnila s německým hercem Maxem Mauffem milenecký pár. Snímek se odehrává v mystické vesničce na konci světa, v níž se zastavil čas a kde věrnost tradicím, rodině a povinnosti často vytváří komické situace. Film se natáčel dva měsíce v Ázerbájdžánu a Gruzii před rokem a půl.

Maléřová doufá, že jí účast na prestižním festivalu více otevře dveře do divadelního a možná i filmového světa. "O Markétě Irglové se díky Once ví v republice a trochu i ve světě, já třeba budu mít menší problém se dostat do většího divadla. Spíše to bude zkušenost, aspoň se trochu otrkám. Můj přítel se bojí, že mi sláva stoupne do hlavy, ale zatím není nic, co by mi tam mělo stoupnout," dodala s úsměvem.

Reklama

Výběr článků

Načítám