Hlavní obsah

Český lev ocení i nejlepší porevoluční dokumenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní udělování filmových cen Český lev bude obohaceno o dokumentární kategorii a ta se bude výjimečně týkat i starších počinů. Dvanáct nominací na nejlepší dokumenty vyrobené od roku 1993 bylo zveřejněno na MFDF Jihlava a tři nejlepší ocení členové České filmové a televizní akademie (ČFTA) na nominačním večeru Českého lva.

Článek

Mezi dvanácti vybranými jsou tyto filmy a tvůrci: Bohemia Docta Karla Vachka, Český sen Filipa Remundy a Víta Klusáka, Hry prachu Martina Marečka, Kamenolom boží Břetislava Rychlíka, Marcela Heleny Třeštíkové, Nespatřené Miroslava Janka, Nonostop Jana Gogoly ml., Pátrání po Ester Věry Chytilové, Síla lidskosti Matěje Mináče, Svěcení jara Jany Ševčíkové, Ztracená dovolená Lucie Králové a Ženy proměny Eriky Hníkové.

"Filmy, které vznikly v roce 2008, jako například čerstvý držitel Evropské filmové ceny René nebo Občan Havel, budou už o Českého lva bojovat odděleně od dvanácti nejlepších dokumentů z let 1993 až 2007. Garantem hodnocení nejlepších dokumentárních filmů z uvedených let je je Institut dokumentárního filmu (IDF), Asociace producentů v audiovizi (APA) a Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) ČFTA," uvedla tisková mluvčí Martina Reková.

V porotě, která o nejlepších dokumentech rozhoduje, zasedli mimo jiné ředitel distribuční společnosti Aerofilms Ivo Andrle, ředitel festivalu Jeden svět Igor Blaževič, novinářka Darina Křivánková, novinář Pavel Mandys, prorektor AMU Ivo Mathé nebo dramaturg MFF v Karlových Varech Karel Och.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám