Hlavní obsah

Český film podporují nejvíc sami diváci

Novinky, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Filmaři točí a plánují desítky nových hraných i dokumentárních filmů. Přes 300 000 diváků, kteří za pouhé tři týdny od premiéry viděli český film Pupendo, vnášejí do plánů českých filmařů optimistický pohled na budoucnost domácí kinematografie.

Foto: Josef Zajíc

Start závodu žen v požárním útoku.

Článek

Zájem publika o české filmy je určitě větší než například skromné státní dotace: Troškova veselohra Kameňák a Vávrova pohádka Čert ví proč jsou dalšími příklady z poslední doby, kdy se domácí snímek držel úctyhodnou dobu v čele žebříčku návštěvnosti.

Čeští diváci mají zkrátka české filmy rádi a jsou ochotni za ně utrácet. A tak čeští filmaři vesele plánují nová díla. Nedostatek peněz je sice trápí, mnohý film by se dostal s přímou podporou státu do kin dřív nebo ve velkorysejší podobě, ale řečeno s Galileem - "přece se točí".

Na nedávném panelu filmových projektů, konaném v rámci festivalu Finále v Plzni, představili producenti na čtyřicet celovečerních hraných filmů v různých stadiích příprav a téměř dvacítku dokumentů. Seznamte se alespoň s některými z nich.

Do kin se blíží Nuda v Brně a Nevěrné hry

Jako první nyní změří v kinech síly první hrané filmy divadelního režiséra Vladimíra Morávka Nuda v Brně (24. dubna) a režisérky slavných animovaných snímků Michaely Pavlátové Nevěrné hry (15. května).

Nuda v Brně přichází s podtitulem "vkusná komedie o sexu" a uvidíme v ní Miroslava Donutila a Pavla Lišku. Michaela Pavlátová natočila svůj příběh o hledání partnerské harmonie podle scénáře slovenské autorky Tiny Diosy a hlavní postavu klavíristky z Prahy, která následuje svého muže do malé vesnice na slovensko-maďarském pomezí, ztvárnila Zuzana Stivínová.

Podzimní sezónu zahájí 4. září režisér a producent Ondřej Trojan dlouho připravovaným milostným příběhem s mezinárodním hereckým obsazením Želary, jehož hlavní hrdinku hraje Aňa Geislerová. O dva týdny později nabídne režisér Samotářů David Ondříček další černou komedii Jedna ruka netleská, v níž uvidíme Ivana Trojana, Jiřího Macháčka (napsal také scénář) a Tatianu Vilhelmovou.

A na podzim nás čeká ještě například milostný trojúhelník, nazvaný Zůstane to mezi námi, v němž se pod vedením režiséra Mira Šindelky o Danicu Jurčovou utkají Tomáš Hanák a Michal Dlouhý.

Před natáčením je Marhoul, Hřebejk i Vorel

V polovině května roztočí dlouho chystanou filmovou adaptaci vlastní divadelní hry Mazaný Filip Václav Marhoul. V parodii na detektivky s Philem Marlowem bychom měli ještě na podzim vidět Tomáše Hanáka, Vilmu Cibulkovou, Oldřicha Kaisera, Evu Holubovou a plejádu dalších herců nejen z divadla Sklep, kde úspěšná hra vznikla.

Hodně podobné obsazení (Eva Holubová, Tomáš Hanák, Jiří Macháček, navíc ještě Bolek Polívka či Ivana Chýlková) má Tomáš Vorel v pokračování osudů jedné rodiny z Cesty z města (Polívka - Holubová). V komedii Skřítek slibuje spoustu gagů, skečů a tragikomických situací, vyplývajících už z toho, že rodinka se přestěhuje z vesnice do Prahy.

Ještě v létě by měl začít točit Jan Hřebejk další film podle scénáře Petra Jarchovského. Horem pádem se odehrává v současnosti, příběh bude vyprávět mimo jiné o rasismu a xenofobii v nás a jednu z hlavních rolí bude hrát Jan Tříska.

Vlasta Třešňák je spoluautorem scénáře filmu Duende režiséra Sambora Wilka, který měl být kronikou pražské ulice Karolíny Světlé. Po loňských předtáčkách, do nichž vstoupily povodně, odjel režisér do Polska a nyní se stal z původně zamýšleného projektu povídkový film, v němž k pražské přibyly dvě další povídky - z Krakova a z Temešváru.

V listopadu by měla padnout první klapka filmu Podezření, dramatu ze současnosti, jehož čtyři hlavní postavy reprezentují čtyři rozdílné přístupy ke společné minulosti. V režii Lenky Kny budou hrát David Kraus, Jana Krausová, Jan Tříska, Boguslaw Linda a Karel Roden.

Na příští zimu plánuje natáčení filmu Mistři Marek Najbrt, který se svým příběhem vydá do českého pohraničí, kde v téměř vylidněné vesnici přežívají poslední osadníci.Měl by to být groteskní obraz novodobých národních mýtů.

Na hory se v zimě vydá tým komedie Snowboarďáci, kterou napsal a bude točit Karel Janák. Příběh dvou adolescentních frajírků, tří krasavic v rozpuku a čtyř sněžných mistrů se odehrává mezi Štědrým dnem a Silvestrem a Janák chce na podzim příštího roku pozvat do kina nejen teenagery, ale celé rodiny.

Scenárista a režisér Divokých včel Bohdan Sláma má připraven nový film s pracovním názvem Štěstí, odehrávajícím se tentokrát v panelovém městě na severu Čech. Bude v něm vyprávět o tom, že štěstí nepřichází samo, ale skrze nás samotné, a uvidíme například Tatianu Vilhelmovou, Aňu Geislerovou, Pavla Lišku, Bolka Polívku a Ivu Janžurovou.

Je dopsáno - kdy se bude točit?

Napsáno je toho hodně, ale uvidíme, kolik scénářů a kdy skutečně doputuje až na filmové plátno. Jsou známy projekty, které byly na plzeňském panelu představovány mnohokrát: některé už se točit skutečně začínají, jiné možná nikdy k realizaci nedojdou.

Příběh věčného přátelství, které trvalo jen omezenou dobu, nazval režisér a spoluautor scénáře Tomáš Krejčí Bez tváře a chtěl by ho natočit v roce 2004.

Hynek Bočan má připravenou novou adaptaci pohádky Dlouhý, Široký a Bystrozraký a Otakáro Schmidt plánuje na příští rok natáčení magického putování do labyrintu quijotovské duše Don Quijote v Čechách, které napsal společně s Bolkem Polívkou. Pro Fimfárum II vybrali Aurel Klimt, Vlasta Pospíšilová, Jan Balej a Břetislav Pojar Werichovy pohádky Moře, strýčku, proč je slané?, Paleček, Tři hrbáči z Damašku, nefimfárovské Žluté mužátko a možná dodatek v podobě Jednoslabičného příběhu.

Pavel Marek má dokončen scénář Hranice, jejímž hrdinou je Vladimír, který se živí převáděním uprchlíků na ukrajinsko-slovenské hranici. Osud ho však zavede do Prahy, kde se seznámí s mladou Ukrajinkou Aljonou.

Petr Zelenka nejspíš nejdřív natočí filmovou adaptaci své divadelní hry Příběhy obyčejného šílenství a pak by se chtěl pustit do černé komedie Nejlepší filmy našeho života.

Tragikomedii o citu a převtělování s plánovaným mezinárodním hvězdným hereckým obsazením připravuje pod názvem Třetí pohlaví režisér Juraj Jakubisko.

Co chystají dokumentaristé

Před olympiádou 2004 v Aténách vzniká třináctidílný televizní seriál Olympiáda: Potřetí do téže řeky, který nebude variací na "branky, body, vteřiny" ale pohledem režiséra George Agathonikiadise a jeho českých spolupracovníků na olympijské hry jako společensko-historický fenomén. Projekt se zabývá tématy jako osudy hvězd, vliv médií, doping, strava, erotický život sportovců a podobně.

Když se vysloví v souvislosti s kinematografií jméno Věra, naskočí okamžitě příjmení Chytilová. Hodinový dokument o první dámě českého filmu točí Jasmina Blaževič.

Radim Procházka si pro svůj film Jsi Čech, a tak si toho važ zvolil jako základní konflikt aroganci, neschopnost, zkorumpovanost, předsudky a pohodlnost českých úředníků, která vytváří prostor pro korupci. V dokumentárním filmu Můj maglajz chce Marek Dušák ukázat českému publiku jednoho z cizinců, kteří přišli před deseti lety do republiky jako běženci, prchající před hrůzami války na území bývalé Jugoslávie, a Petr Jančárek chce filmem Vietnamci, aneb jak se pan Uyen Pham Huu stal občanem České republiky nechat diváky nahlédnout hlouběji do celé vietnamské komunity u nás.

Reklama

Výběr článků

Načítám