Hlavní obsah

Český aukční rekord: Kubištův obraz se prodal za více než 123 milionů

• Aktualizováno

Obraz jednoho ze zakladatelů české moderní malby Bohumila Kubišty Staropražský motiv z roku 1911 se na nedělní aukci v Praze prodal za 123,6 milionu korun včetně dvacetiprocentní aukční přirážky. Vytvořil tak nový tuzemský aukční rekord, který dosud držel obraz Divertimento II Františka Kupky, jenž se v roce 2020 prodal za 90,24 milionu.

Foto: Galerie Kodl

Obraz Bohumila Kubišty Staropražský motiv z roku 1911

Článek

Poprvé se tak v neděli při tuzemské aukci výtvarného umění na sále překonala hodnota 100 milionů korun. Bez přirážky konečnou cenu licitátor odklepl na hodnotě 103 miliony a sálem zazněl potlesk.

Vyvolávací cena Kubištova obrazu byla 25 milionů. Kdyby se prodal za ni, byl by to autorský rekord. Nejdražším Kubištovým dílem prodaným v tuzemské aukci dosud bylo dílo nazvané Zátiší vydražené v roce 2013 za 18,49 milionu korun včetně přirážky.

Foto: Galerie Kodl

Obraz Bohumila Kubišty Staropražský motiv z roku 1911

Staropražský motiv do aukce vstoupil s cenou 38 milionů korun, kam vzrostla v internetovém přihazování. Na sále cena vystoupala o více než 60 milionů, v závěru licitovali dva až tři zájemci.

Se stejnou vyvolávací cenou v neděli aukce nabídla obraz malířky Toyen s názvem Samotáři z roku 1934, prodal se za 54 miliony korun včetně přirážky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám