Hlavní obsah

Český animovaný film Plody mraků získal evropské ocenění

Český animovaný film Plody mraků dnes v Berlíně získal cenu Evropské asociace dětského filmu (ECFA) pro nejlepší krátký film za rok 2018. ČTK to řekla jeho režisérka Kateřina Karhánková, podle níž ocenění filmu může pomoci, aby se promítal i v dalších zemích.

Foto: Profimedia.cz

Plody mraků

Článek

„Tahle cena je pro mě výjimečná. Je to pro mě neuvěřitelné, že ze všech filmů vybrali tenhle,“ řekla Karhánková, jejíž film se už představil na více než 100 festivalech. „Ten film už cestuje poměrně dlouho po festivalech a nečekala jsem, že přijde ještě něco takového, taková tečka,“ poznamenala.

Největším oceněním jsou pro třicetiletou absolventku FAMU, která byla také autorkou scénáře, podle jejích slov ale stejně ceny, které se jejímu filmu dostaly od dětského publika, protože právě jemu je určen.

Desetiminutový poetický snímek Plody mraků, na němž se výtvarně podílela Alžběta Skálová, vypráví příběh o překonávání strachu, odvaze vstoupit do neznáma a objevovat nové věci. Vznikl za použití tradiční techniky ploškové animace, při níž se jednotlivé snímky skládají z připravených dvourozměrných rekvizit.

Film, který byl pro Karhánkovou na FAMU absolventským a jemuž věnovala dva roky, byl v minulosti oceněn na řadě festivalů, mimo jiné na mezinárodním filmovém festivalu Cinekid v Amsterodamu, kde zvítězil v sekci nejlepší evropský krátký animovaný film.

Reklama

Výběr článků

Načítám