Hlavní obsah

Česká televize hledá nejchytřejšího Čecha, láká na milión korun

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

V neděli se v okolí Joštovy ulice v Brně našlo jen těžko místo k parkování. Jindy poloprázdná víkendová parkoviště byla zaplněna do posledního místa. Za nebývalý zájem mohl konkurz, který se od devíti hodin konal v budově Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Česká televize tam hledala formou konkurzu účastníky pro novu vědomostní a zábavnou show Nejchytřejší Čech.

Foto: Miroslav Homola, Právo

V Brně se konaly v neděli testy pro výběr soutěžících a zájemce tam zpovídali moderátor pořadu Roman Šmucler a dramaturg Aleš Ulm.

Článek

Ta se na obrazovkách objeví na jaře letošního roku. Moderátorem pořadu bude Roman Šmucler, jeho sekundantem v roli „pouličního vědce“ se stane herec Jiří Havelka. Vítěz soutěže získá jeden milión korun.

„Zájem o účast v Nejchytřejším Čechovi přesáhl veškerá naše očekávání. Na čtyři konkurzy, které budou postupně probíhat v Ostravě, Brně, Plzni a Praze, se nám přihlásilo už přes dva tisíce lidí, což je ve srovnání s dalšími zeměmi, kde se lokální verze pořadu vysílala, jako jsou Německo a Velká Británie, skvělé číslo, přičemž stále narůstá,“ prozradil kreativní producent České televize Michal Reitler.

Foto: Miroslav Homola, Právo

V Brně se konaly v neděli testy pro výběr soutěžících a zájemce tam zpovídali moderátor pořadu Roman Šmucler a dramaturg Aleš Ulm.

Zatímco do Brna přijelo složit test, který se velmi podobal testům všeobecných vědomostí při přijímačkách na vysoké školy, několik set zájemců, v Ostravě, kde se casting uskutečnil v sobotu, byl počet uchazečů nižší. „Účastnilo se ho nakonec asi 120 lidí, ale s tím jsme počítali. Vždy to tak bývá, že nakonec přijede k výběru na podobné soutěže zhruba polovina z těch, kteří se předem písemně přihlásí,“ uvedl šéf dramaturgie soutěže Aleš Ulm.

Z rozsáhlých konkurzů v největších městech České republiky vzejde 24 finalistů, kteří se zúčastní velkého souboje mozků před televizními kamerami. V mnoha disciplínách uchazeči prověří svoji inteligenci, pohotovost, logiku a bystrost.

„Zájemci se na konkurzech mohou setkat s příklady, které budou testovat jejich logiku, verbální schopnosti či různé druhy inteligence. U Nejchytřejšího Čecha není podstatné, jste-li muž nebo žena ani to, jaké máte dokončené vzdělání. Důležité je, jak dokážete využívat svůj mozek,“ doplňuje Reitler.

Foto: Miroslav Homola, Právo

V Brně se konaly v neděli testy pro výběr soutěžících a zájemce tam zpovídali moderátor pořadu Roman Šmucler a dramaturg Aleš Ulm.

Celkem se předem přihlásilo zhruba 2500 zájemců. Výběr se v Brně konal v aule fakulty a v drtivé většině se castingu účastnili muži. „Těžko říct, proč to tak je. Vždyť z písemně přihlášených byla nejméně třetina žen,“ dodal Ulm.

Účastníci absolvovali třicetiminutový písemný test a po jeho skončení byli vyhlášeni ti, kteří splnili požadovanou neveřejnou bodovou hranici. Úspěšní uchazeči pak postoupí do dalšího kola na ústní pohovor.

Pět sobotních večerů budou mít diváci možnost sledovat unikátní „souboj mozků“ dvaceti čtyř finalistů, kteří budou soutěžit o postup do šestého večera, kam se dostane jen pět nejlepších. Zapojit do soutěže se budou moci i diváci a vést u obrazovek souboj, kdo je například nejchytřejší u nich doma. Další konkurzy se konají příští víkend v Praze a Plzni.

Reklama

Výběr článků

Načítám