Hlavní obsah

Česká republika je podle Variety ráj zahraničních filmařů

Právo, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týdeník Variety, jeden ze tří nejvýznamnějších odborných filmových magazínů na světě, věnuje výjimečnou pozornost a prostor českému filmovému průmyslu. Speciální příloha s názvem Miliardová lokace Česká republika, na jejíž přípravě se podílela i Czech Film Commission a Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, vyšla 21. června v rámci běžného čísla magazínu.

Foto: Profimedia.cz

Česká republika je v posledních letech oblíbenou filmařskou destinací. V Praze se loni natáčel např. film Anthropoid.

Článek

„Česká republika je vůbec první zemí mimo USA, kterou jsme si pro toto speciální vydání vybrali,“ řekl k tomu viceprezident a šéfeditor Variety Steven Gaydos. „Je to velký úspěch, potvrzení toho, že Česká republika se v posledních letech vrátila na mapu oblíbených filmařských destinací,“ říká vedoucí Czech Film Commission Ludmila Claussová.

„Po nedávném přijetí novely audiovizuálního zákona se podmínky pro filmaře u nás ještě zlepší a zájem o Českou republiku jako filmovou lokaci určitě dále poroste. Základnu technických a kreativních profesí máme úžasnou a jejich kvalita je na světové úrovni. Není tedy divu, že značná část filmů a seriálů, které se u nás každoročně natáčejí, jsou historické, výpravné filmy nebo fantasy snímky. Díky pobídkám se navíc čeští producenti stále častěji stávají plnohodnotnými koproducenty zahraničních filmů.“

Příkladem je i Anthropoid režiséra Seana Ellise nazvaný podle operace, jež vedla k atentátu na Reinharda Heydricha.

Film se u nás natáčel v roce 2015 v koprodukci české společnosti Lucky Man Films a ve světové premiéře zahájí 51. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, kterému je v aktuálním čísle magazínu Variety rovněž věnován obsáhlý článek.

Reklama

Výběr článků

Načítám