Hlavní obsah

Češka malovala pro Jacksona portréty, už je ale nestihla předat

Právo, Kateřina Severová

Na objednávku krále popu Michaela Jacksona malovala jeho portréty. Ten ale zemřel dřív, než se k němu hotové dostaly. Teď jsou díla české výtvarnice v katalogu losangeleské aukční síně Julien's Auction House, která bude koncem června v Las Vegas věci ze života Michaela Jacksona dražit. Vyvolávací cena olejů začíná na několika stovkách dolarů.

Článek

Autorkou je prostějovská výtvarnice Helena Kadlčíková. Ta se podle svých slov setkala s Jacksonem několikrát v životě. Dokonce strávila tři měsíce na jeho pohádkovém ranči Neverland, kde pro něho namalovala několik obrazů. O tom, že se její díla objevila v katalogu aukční síně, se dověděla až od deníku Právo.

„Od vás to slyším poprvé. Vůbec jsem o tom neměla tušení,“ říká Právu Kadlčíková, která se v současné době věnuje hlavně fotografování. Obrazy totiž prodala loni přes aukční server eBay.

„Jackson si je u mě před čtyřmi lety zamluvil. Poté, co umřel, jsem se je rozhodla prodat,“ dodává pětatřicetiletá výtvarnice, jež se nepovažuje za fanatickou fanynku zesnulého zpěváka. Díla obsahují certifikát, který zpěvákovu objednávku potvrzuje.

Poprvé se prý se slavným Michaelem sešla v Londýně v roce 2001. Pak následovala další setkání. Při nich se Kadlčíková dohodla s Jacksonem na tom, že pro něj namaluje obrazy jeho dvou dětí Prince a Paris. Pozval ji kvůli tomu také na svůj ranč Neverland do Santa Barbary, kde tehdy s rodinou bydlel. Tam také mladá žena strávila v roce 2003 tři měsíce.

„Všechno mi zařídil a zaplatil. Bylo tam domácké prostředí. Snídala jsem s jeho dětmi. Michael byl úplně normální, akorát trochu stydlivý,“popisuje Kadlčíková s tím, že se tam cítila velmi dobře.

„Ráno se probudíte a za oknem vidíte procházet slony. Na ranč jezdilo taky hodně známých lidí. Potkala jsem tam třeba Lisu Minelli,“ vypráví.

Během svého pobytu v domě zpěváka pro něho namalovala tři olejomalby s portréty jeho dvou dětí. „Byl to zážitek na celý život,“ dodává Kadlčíková.

Díla, která nyní nabízí Julien's Auction House, zachycují Michaela s dítětem v náručí u otevřeného okna jeho domu. Na druhém je vyobrazen jeho portrét přímo na dřevěné malířské paletě. Tyto dvě položky nabízí aukční společnost za vyvolávací cenu pět set až sedm set dolarů (asi 9500 až 13300 Kč). Kadlčíková je malovala v roce 2006.

Další věci, které lze v katalogu vidět, je třeba originální nábytek, jejž navrhl sám Michael Jackson. Měl jím mít zařízenou svou rezidenci v Anglii, kde měl bydlet při plánovaném turné This is it.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám