Hlavní obsah

Česká filharmonie žaluje ministra kultury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká filharmonie (ČF) podala v noci na sobotu trestní oznámení na svého bývalého ředitele a současného ministra kultury Václava Riedlbaucha kvůli špatnému hospodaření v době, kdy těleso vedl. Uvedl to tiskový mluvčí filharmonie Jiří Hrabovský.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr kultury Václav Riedelbauch

Článek

Riedelbauch v pátek kvůli nedostatkům v hospodaření odvolal současného ředitele Vladimíra Darjanina. [celá zpráva]

Hrabovský ČTK řekl, že trestní oznámení souvisí s výsledky auditu, který posuzoval hospodaření filharmonie v době před nástupem Darjanina. Audit zjistil nedostatky v hospodaření. Podle Hrabovského filharmonie za Riedlbaucha rozpustila rezervu ve výši zhruba 80 miliónů korun. Podle právníků filharmonie tak mohla být porušena finanční kázeň při správě svěřeného majetku.

Ministerstvo kultury ale uvádí, že prověrka hospodaření v letech 2003 až 2009 není provedena podle nařízení pro veřejnoprávní instituci a příspěvkové organizace. Závěry auditu mají podle ministerstva minimální vypovídací hodnotu a zůstávají ve spekulativní rovině.

Darjanin nejznámější tuzemské hudební těleso vedl necelý rok, vystřídal ve funkci právě Riedlbaucha. Dočasným řízením filharmonie byla pověřena výkonná ředitelka ČF Kateřina Růžičková.

Filharmonici nehráli

Filharmonici se v pátek odvolaného ředitele zastali a na protest zrušili koncert v Rudolfinu. Na pódium přišli bez svých nástrojů a nehráli. Diváci, kteří přišli na vzácně uváděnou Symfonii č. 10 Gustava Mahlera pod vedením šéfdirigenta filharmonie Elijahu Inbala, reagovali bouřlivě výkřiky "fuj", "hanba" a "ostuda". Po přečtení prohlášení už ale část diváků vyjádřila orchestru podporu potleskem. Bylo jim nabídnuto vrácení vstupného, filharmonie bude prý také hledat náhradní termín pro odehrání koncertu. Ministra filharmonici vyzvali, aby své rozhodnutí přehodnotil, jinak chtějí v protestech pokračovat. [celá zpráva]

Ministerstvo vnímalo od počátku Darjaninovo působení jako sporné, vadilo mu například jeho angažmá v obchodních společnostech podnikajících v kultuře. Úřad je považoval za střet zájmů, Darjanin nikoli.

Problémy se objevily už po jeho nástupu, kdy se Darjanin rozhodl odvolat ředitele velmi úspěšné Galerie Rudolfinum Pavla Nedomu, který měl odejít k 1. červenci. [celá zpráva]

Nakonec k tomu nedošlo, protože se umělecká obec postavila proti. Darjanin pak ustoupil s tím, že může ve funkci zůstat do konce roku 2009. [celá zpráva] Galerie Rudolfinum byla následně odňata České filharmonii a svěřena pod Uměleckoprůmyslové muzeum. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám