Hlavní obsah

Česká filharmonie uvidí USA i Londýn

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S plány na novou sezónu 2018/2019 seznámilo vedení České filharmonie novináře v pražském Rudolfinu. Bude 123. a orchestru se oficiálně ujme jako nový šéfdirigent Semjon Byčkov.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Šéfdirigent České filharmonie Semjon Byčkov.

Článek

„Na zahajovacím koncertu předneseme druhou Mahlerovu symfonii Vzkříšení,“ řekl Byčkov o koncertu 10. října v Rudolfinu. Ještě předtím bude 3. října dirigovat i koncert ke 100. výročí republiky s českou klasikou.

„Na prvním abonentním večeru 17. října bych chtěl uvést kromě Dvořákovy Sedmé i Sinfonii italského autora 20. století Luciana Beria,“ dodal s tím, že autora osobně znal a velice si ho váží.

Výročí založení státu bude jednou z dramaturgických konstant sezóny České filharmonie. Slavnostní koncerty budou v Bratislavě a v Londýně, následovat bude i první velké turné s Byčkovem v USA, kde orchestr zahraje i 28. října v newyorské Carnegie Hall.

„Velice si ceníme i pozvání do Vídně v listopadu a v únoru do Hamburku, kdy zahrajeme poprvé i v nové budově Elbphilharinonie,“ oznámil Byčkov.

Z dalších dirigentů, kromě našich hlavních stálých hostů Jakuba Hrůši a Tomáše Netopila, s orchestrem vystoupí i Simon Rattle a Manfred Honeck, dále houslisté Joshua Bell a Frank Peter Zimmermann.

„Budou pokračovat i nahrávání Čajkovského děl pro Decca a po jejich ukončení začne Semjon Byčkov s orchestrem pracovat na symfoniích Gustava Mahlera pro stejnou vydavatelskou společnost,“ sdělil ředitel ČF David Mareček. „Založili jsme i Komorní orchestr České filharmonie, který ještě před svou smrtí prosazoval Jiří Bělohlávek.“

Česká filharmonie také objednala kompozice od pěti zahraničních a devíti českých skladatelů, mezi nimiž jsou i Julian Anderson a Jiří Teml.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám