Hlavní obsah

Češi jedou na Mars místo náhradních dílů. Do kin jde nový absurdní film o lásce

Češi se konečně vypravili na Mars a s nimi i jejich pozemské potíže. Alespoň tedy na filmovém plátně. Ve čtvrtek jde do českých kin absurdní film režiséra Benjanima Tučka. Snímek přitom vznikal ve skutečných prostorách amerického výzkumného centra testujícího podmínky na rudé planetě. Čeští filmaři přitom byli první, kteří na stanici dostali povolení natáčet.

Trailer k filmu MarsVideo: CinemArt

 
Článek

Film diváky přenese do doby, kdy cesty na Mars dávno vyšly z módy. Jediným stálým obyvatelem planety zůstává zastaralý robot, krerý se snaží udržet marťanskou stanici při životě. A jediným rozptýlením je pro něj komiks o indiánech. Rutinu mu naruší až Čeští turisté v čele se snoubenci, kteří se rozhodli říct si své ano právě na jiné planetě. Ze Země si přitom vezou i své nevyřešené problémy.

Foto: Archiv filmu Mars

Fotografie z připravovaného snímu Mars

Snímek režiséra Benjamina Tučka vznikal na skutečné vědecké stanici v americkém Coloradu. Filmový projekt totiž v roce 2015 překvapivě v konkurenci vědeckých projektů vyhrál možnost na stanici, kterou běžně navštěvují psychologové, sociologové či geologové, natáčet.

Foto: Archiv filmu Mars

Fotografie z připravovaného snímu Mars. Na snímku Jiří Havelka a Tereza Nvotová

„S herci a malým štábem jsme respektovali zásady kosmického výzkumu: oficiální komunikace probíhala v angličtině, soukromé hovory v češtině. Jednoduché pravidlo inspirovalo filmové dialogy. Vědecká základna, ve které jsme natáčeli i bydleli, poskytla autentické interiéry. Patnáct let nepřetržitého provozu se na stanici výrazně podepsalo. Oprýskaný, zanedbaný vzhled jsme využili pro náš příběh.” řekl režisér Benjamin Tuček.

Foto: Archiv filmu Mars

Fotografie z připravovaného snímu Mars. Na snímku herečka Petra Nesvačilová.

Snímek vznikl díky nápadu vědce Ondřeje Douleho, který s NASA spolupracuje. Ve filmu si přitom také střihl roli zastaralého robota. „Ondřej je vlastně herec, který přesně pochopil, co znamená ve filmu nehrát. Jeho robot Bot prostě existuje a film vypráví. Ze svého úhlu pohledu, z perspektivy zastaralého, rozbitého operačního systému,” dodal Tuček.

V dalších rolích se ve filmu objeví herci pražského divadla Vosto5.

Reklama

Související články

Jak se létá na Mars, po česku a romanticky

Vezměte tři herce a tři herečky. Přidejte k nim vědce pracujícího pro NASA. Odvezte je do pouště v Utahu. Ubytujte se všichni v základně simulující pobyt ve...

Výběr článků

Načítám