Hlavní obsah

Černá Dahlia zahájila benátský filmový festival

BENÁTKY

Nejstarší mezinárodní filmový festival, který se koná v Benátkách už po třiašedesáté, zahájila ve středu projekce snímku Černá Dahlia amerického režiséra Briana De Palmy. O Zlatého lva soutěží 21 filmů, mezi nimiž není žádný český snímek. Porotě předsedá francouzská herečka Catherine Deneuveová, která hrála v Buňuelově filmu Kráska dne, jenž tuto cenu získal v roce 1967, a který letošní benátskou přehlídku 9. září ukončí.

Článek

"Festival v Benátkách je naprosto mimořádná událost, a to jak díky prostředí, v němž se přehlídka koná, tak vzhledem k širokému mezinárodnímu obsazení. Přehlídka poznala slavné okamžiky i chabá léta, jsem ale přesvědčena, že je stále skutečným předvojem filmových přehlídek v Evropě," prohlásila nestárnoucí francouzská herečka

Jednou z filmových hvězd, které letos přijely do Benátek jako první, je Scarlett Johanssonová, jež ztvárnila v Černé Dahlii roli "atraktivní ženy v domácnosti", jak sama řekla. "Samozřejmě je to velmi příjemné, že mě považují za přitažlivou a sexy mladou ženu. Ale snažím se o tom nepřemýšlet," dodala herečka.

V Benátkách už jsou i další zahraniční hvězdy jako Mia Kirshnerová, Josh Hartnett či Aaron Eckhart, stejně jako například režiséři Cameron Crowe nebo Oliver Stone.

Letos soupeří kromě jiných zahraničních snímků o Zlatého lva čtyři americké filmy, ačkoli regule festivalu umožňují nanejvýš tři zástupce národních kinematografií. Výjimka byla udělena právě zahajovacímu snímku Černá Dahlia. Asijskou filmovou produkci zastupuje pět děl, africké filmaře jeden. Soutěži ale jako obvykle dominuje evropská tvorba: domácí Itálie vyslala tři filmy, Francie a Británie po dvou.

Řada filmů bude představena i mimo soutěž, promítnuto bude také drama Olivera Stonea zachycující teroristický útok 11. září 2001.

České filmy sice v Benátkách nesoutěží, ale nechybí tam představitelé karlovarského filmového festivalu, kteří tam vybírají filmy pro příští ročník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám