Hlavní obsah

Ceny Divadelních novin získali Němec, Sokol i Prachař

Herci František Němec, David Prachař a režisér Ondřej Sokol byli mezi těmi, kdo v pátek večer převzali v Praze za tvůrčí počiny v uplynulé sezoně Ceny Sazky a Divadelních novin. Udělovaly se už poosmé na základě hlasování kritiků a divadelních publicistů. S cenami Thálie a Alfréda Radoka patří k nejvýznamnějším domácím divadelním oceněním.

Článek

Cenu za herecký výkon bez ohledu na žánr získal František Němec za roli Cecila v inscenaci hry Ledňáček v pražském Divadle Ungelt. Dramatický příběh Williama Douglase Homea, který je metaforou o dlouhém trvání nenaplněné lásky, jejíž aktéři se setkávají po půl století, tam nastudoval režisér Ladislav Smoček. Němcovi v této kategorii konkurovali Daniela Kolářová, Zuzana Stivínová a Jaroslav Plesl za své výkony v divadlech Komedie, Archa a v Činoherním klubu.

Činoherní cenu převzal Ondřej Sokol za režii Syngovy hry Hrdina západu, která měla před rokem premiéru v pražském Činoherním klubu. Naději na toto ocenění měli režiséři Jan Mikulášek (Evžen Oněgin v Divadle Petra Bezruče v Ostravě), David Radok (Odcházení v pražské Arše) a Dušan Pařízek (Proces v Divadle Komedie). Hrdina západu byl už letos vyhlášen "inscenací roku" a Sokol získal spolu s režiséry dalších dvou projektů Cenu Alfréda Radoka.

V kategorii Hudební divadlo byli oceněni Aleš Březina a Jiří Nekvasil za autorství opery Zítra se bude... o soudu s Miladou Horákovou, která měla na jaře premiéru v pražském Divadle Kolowrat, scéně Národního divadla. V nominacích byla i pěvkyně Soňa Červená za výkon právě v tomto projektu, Stanislav Moša za režii muzikálu Fame v Městském divadle v Brně a Ivan Kusnjer za titulní roli v opeře Falstaff v Národním divadle v Praze.

Nejlepším počinem sezony v oboru tance a baletu byla vyhlášena choreografie Václava Kuneše nazvaná Small Hour, realizovaná souborem 420 People v pražském Divadle Archa. Mezi navrhovanými umělci byli rovněž choreograf Jozef Fruček (představení Holdin' Fast v provedení souboru DOT 504 v pražském Divadle Ponec), Zuzana Susová jako "M" v baletu Causa Carmen v Národním divadle v Praze a Martin Vraný jako Mistr v inscenaci Mistr a žák v Divadle Archa.

Cena za alternativní divadlo pro Davida Prachaře

Vítěze zná i kategorie Alternativní divadlo. Stal se jím David Prachař, který kritiky oslovil kreativním hereckým přístupem v inscenaci Neúplný sen v produkci Studia Damúza v NoD/Roxy v Praze. Dalšími nominovanými byli Jiří Adámek za autorství inscenace Evropané uvedené ve stejném prostoru, Petr a Matěj Formanovi za koncepci a režii inscenace Obludárium v produkci vlastní scény a Jiří Havelka za režii Společenských tanců v pražském Divadle Disk.

Společenský večer ve Státní opeře Praha nazvaný Událost sezony - sázka na kvalitu moderovali pěvkyně Andrea Kalivodová a herec Martin Dejdar. Vedle sólistů tohoto operního domu Jany a Václava Siberových a Richarda Haana byli mezi účinkujícími Soňa Červená, Vlastimil Harapes, Jiří Stivín, Václav Postránecký a skupina Bona Fide Tango.

Ceny Sazky a Divadelních novin se udílejí od roku 2001 pod záštitou ministra kultury. Jsou spojeny s finanční částkou 150 000 korun, vítěz kategorie za herecký výkon sezony získá 200 000 korun. Autorem výtvarného ztvárnění ceny je sochař Stefan Milkov, diplom je z tvůrčí dílny Oldřicha Kulhánka. Tato ocenění se kromě Prahy v minulosti předávala i v brněnském Divadle Husa Na provázku a v královéhradeckém Klicperově divadle. Záznam z večera uvede Česká televize 18. října od 21:45 hodin na programu ČT2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám