Hlavní obsah

Ceny Anděl 2003 - alba roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O alba roku se soutěží ve dvou kategoriích - v popu a v rocku. V první se rozhoduje mezi alby Lucie Bílé Jampadampa, Kryštofa V siločarách a Monkey Business Resistance Is Futile. V druhé pak mezi deskou Kabátu Dole v dole, albem Divokýho Billa Mezi nima a Fabrikou atomikou Oskara Petra.

Foto: Oldřich Vacek

Rozledna otevřena - směrovky naleznetu již u Exitu 90 na D1

Článek

:. ANKETA: Které album získá cenu Anděl v kategorii Pop? Hlasujte v anketě na konci článku.

ALBUM ROKU - POP
Lucie BíláJampadampa
Monkey BusinessResistance Is Futile
KryštofV siločarách

Lucie Bílá

Jampadampa

Lucie Bílá se na albu Jamapadampa vrátila k osvědčeným spolupracovníkům, skadateli a producentovi Ondřeji Soukupovi a textařce Gabriele Osvaldové. Ti stáli už za jejím průlomovým albem Misariel z roku 1992. Deska s hity SMS a Jampadampadampa ukázala Lucii Bílou v té nejlepší podobě, jako mnohotvárnou interpretku. Písně jsou však adekvátně věku uměřenější, přesto však zní moderně, aniž by se příliš pokoušely následovat aktuální trendy.

Kryštof

V siločarách

Druhé album ostravské skupiny Kryštof opět přináší příjemný kytarový pop, postavený na charismatické osobě frontmana skupiny, herce a zpěváka Richarda Krajča. Album není tak pestré jako debut, je uměřenější, méně hledačské, za to však vyrovnanější, dospělejší, byť je produkoval také Dušan Neuwerth. Přineslo jeden velký hit Obchodníka s deštěm, který sice nezazářil tak jako Lolita, ale udržel se v centru pozornosti posluchačů i rádií.

Moneky Business

Resistance Is Futile

Monkey Business na svém třetím albu Resistance Is Futile dále rozvíjejí svoje pojetí funku. Je na něm již méně zřetelná vazba na americké kořeny stylu než na debutu. Skladby už dostávají písničkovější ráz a větší roli v nich má zpěv obou protagonistů, Matěje Ruperta i černé Američanky Tonyi Graves. Skupina přitom nic neslevila ze svých kvalit, sází na dokonalé instrumentální provedení i stylovou čistotu. Podařilo se jí vyvážit přístupnost s řízností, jakou funk potřebuje.

ALBUM ROKU - ROCK
KabátDole v dole (recenze)
Divokej BillMezi nima
Oskar PetrFabrica atomica

Divokej Bill

Mezi nima

Úvalská parta Divokej Bill zaujala už před několika lety svou energickou hudbou s hospodnskými kořeny a punkovou energií, tedy s ingrediencemi, jaké proslavily skupiny Tři sestry či Pogues.  Soubor si ji dokázal zachovat i na třetím albu, které je už méně prvoplánové než debutová Propustka do pekel. Album už není jen o zábavě dlouhé sobotní noci,  v úvodní písni Bagdád se skupina vilmi kriticky vyjádřila k americkému válečnému drobrodružství v Iráku.

Kabát

Dole v dole

Původně zábavový Kabát dokázal vyzrát. Ukázalo se to již v polovině devadesátých let na Coloradu, kdy opustil prvoplánové provokace postavené na hospodských vulgarismech. Jeho svět se už netočí jen kolem chlastu a děvek. Vyzrál i hudebně, když začal více čerpat z odkazu jižanského rocku a klasického hard rocku. Texty stojí stále na výrazných sloganech, mnohdy jsou provokativní, ale ne už urážlivé. Na rozdíl od řady svých souputníků Kabát neztratil náboj, nevyčerpal se a daří se mu byť jen velmi opatrně posouvat svou tvorbu stále dál.

Oskar Petr

Fabrica atomica

Fabrica atomica představuje velký návrat zpěváka, písničkáře a skladatele Oskara Petra. Ten je spojován především s Marsyasem, ve kterém kdysi, ještě před svou emigrací, působil. Po návratu se prosazoval především jako autor, složil jeden z největších hitů Lucie, Medvídka.

Na albu se podílel výkvět tuzemské scény, hostuje na ní zpěvák Kryštof Michal, houslista Karel Holas,  bubeníci Marek Žežulka a  Pavel Fajt i kytarista Joe Karafiát. Deska je nabitá silnými písněmi, které jsou nadčasové, přitom však znějí moderně, objevují se v nich vysloveně současné prvky, které však nepřebíjejí písničkovou kostru, melodii ani text.  

Anketa

Které album získá cenu Anděl 2003 v kategorii Pop?
Jampadampa - Lucie Bílá
34,4 %
Resistance Is Futile - Monkey Business
39,1 %
V siločarách - Kryštof
26,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 422 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám