Hlavní obsah

Cenu Knižního klubu dostal Cukrový klaun Martina Sichingera

PRAHA

Román Cukrový klaun učitele a překladatele Martina Sichingera zvítězil ve 13. ročníku Literární ceny Knižního klubu. Román se odehrává v 90. letech 20. století a mladý muž v něm pátrá po historii míst, odkud v důsledku dějinných událostí museli odejít jejich obyvatelé.

Článek

Autor dnes cenu spojenou s odměnou 50 000 korun dostal v Praze. Pořadatelé zároveň vyhlásili další ročník ceny, uzávěrka je 31. prosince. Ačkoli jsou v Česku desítky literárních cen, jen málo z nich vyhlašují nakladatelé. Navíc většina z nich oceňuje publikace již vydané. Knižní klub nabízí možnost publikovat původní dílo, garantuje vydání a autora odměňuje prémií.

V letošním ročníku se sešlo 61 rukopisů. Do druhého kola se dostaly čtyři a z nich pak porota v čele s Ivanem Binarem určila vítěze. Sichingerův román na cenu navrhl člen poroty Jaroslav Rudiš. V porotě zasedli ještě spisovatelka Tereza Brdečková, literární kritik a historik Pavel Janáček a místopředseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů Jiří Seidl.

Sichinger říká, že k románu ho inspirovala časopisecká reportáž o otci, který hledá svého syna. Navíc si uvědomil, že do příběhu může promítnout své vzpomínky z dětství, aniž by musel psát o sobě.

Příběh Cukrového klauna se odehrává v jižních Čechách, ve vojenském újezdu Boletice. Po rozchodu rodičů zůstává dvacetiletý Aleš s matkou a ve volném čase fotí pozůstatky zaniklých vesnic u bývalých grafitových šachet. Nejvíc ho přitahuje kolický zámeček, místo spojené s tajnými dětskými výpravami a otázkami, na které nikdo z těch, co přišli po válce, neumí odpovědět.

Aleš pátrá po tom, co je pravdy na legendách o mužích, kteří si kopali díry v zemi a čekali v nich na konec světa? Proč se na zámku nechal za války zaměstnat nejbohatší kolický sedlák? K čemu sloužily tajemné bedny, které se sem vozily až z Rakouska? A najde se někdo, kdo dokáže zámeček i jeho rozlehlou zahradu ještě zachránit?

Když se nečekaně objeví nový majitel, život v okolních vesnicích se změní. Místní dostávají práci, do Kolic přijde prapodivný dopis z Německa a Aleš se po tragické smrti své kamarádky rozhodne postavit zlu, které se rozlézá v opuštěných grafitových šachtách.

Reklama

Související témata:

Související články

Pavel Šrut: Tak to chodí - Vyvolavači ozvěn

Tak se jmenuje v originálu – The Echo Makers – román amerického spisovatele Richarda Powerse přeložený do češtiny Petrou Diestlerovou jako Stopy paměti. (Vydal...

Výběr článků

Načítám