Hlavní obsah

Cena Jiřího Ortena udělena Marii Šťastné

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiadvacetiletá básnířka Marie Šťastná, která letos získala Cenu Jiřího Ortena, pochází z Valašského Meziříčí, v Ostravě studuje kulturní dějiny. Debutovala před pěti lety poetickou sbírkou Jarním pokrytcům.

Foto: HZS Zlínského kraje

Hala v plamenech.

Článek

Čtyřčlennou porotu s předsedou Obce spisovatelů Ivanem Binarem zaujala druhou knihou Krajina s Ofélií. Cena Jiřího Ortena je určena pro literáty do třiceti let.

Co pro vás znamená poezie?

Nikdy jsem neuměla malovat. Když nemůžu malovat obrazy, tak píšu.

Od roku 1998 se pravidelně zúčastňujete soutěže Ortenova Kutná Hora, loni jste se stala vítězkou, nakonec vaše kniha Krajina s Ofélií vyšla v soutěžní Knižnici. Jaký máte vztah k poezii Jiřího Ortena?

Ortenova poezie je krásná, ale já více narážím na společnost veršů Jana Skácela. Nejraději ale mám sbírku Temná komora Bohdana Chlíbce, ten mi je nejbližší.

Krajina s Ofélií je soubor veršů, který vznikl v posledních letech. Máte nějaké vzory, inspiraci?

Nemám. Přišlo to najednou. A mám připraveny verše na další sbírku.

V oceněné sbírce jsou časté milostné motivy, ale i vzpomínky. Jaký pro vás mají význam?

Jsou to nejkrásnější. Člověk žije přítomností. Když se orientuje jen na budoucnost, tak je to krátkozraké. Vzpomínky k životu přece také patří.

Reklama

Související témata:

Související články

Cena Jiřího Ortena pro Radka Malého

Šestadvacetiletý olomoucký básník a překladatel Radek Malý se stal laureátem letošního ročníku Ceny Jiřího Ortena. Pětičlenná porota pod vedením literárního...

Výběr článků

Načítám