Hlavní obsah

Cena Jindřicha Chalupeckého letos bez vítěze

Právo, jaš, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finalisté letošní výtvarné Ceny Jindřicha Chalupeckého odmítli princip soutěže v podobě výběru laureáta na základě nově vzniklých prací pro společnou výstavu. Správní rada Společnosti Jindřicha Chalupeckého přijala jejich žádost o změnu pravidel a pokračuje v započatém dialogu nad dlouhodobým směřováním cen.

Foto: ČTK

Karina Kottová, ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého.

Článek

Mezinárodní porota tedy nebude vybírat vítěze. Namísto tradičního ceremoniálu proběhne v Ostravě 4.–5. prosince sympozium pro veřejnost. Společná výstava nových uměleckých projektů v galerii Plato Ostrava se však odehraje podle plánu. Začne 14. října.

„Jako finalistky a finalisté Ceny Jindřicha Chalupeckého pro rok 2020 jsme společně dospěli k rozhodnutí nesoutěžit. V našich očích není Cena Jindřicha Chalupeckého trofejí jediného laureáta či laureátky, jediného pomyslného vítěze, nýbrž společným oceněním pestré směsice umělkyň a umělců a jejich odlišných uměleckých východisek, jejichž porovnávání nemá smysl. Chceme reflektovat, co vše je s principem soutěžení spojeno,“ stojí v prohlášení finalistů.

„Uvědomujeme si, že soutěž v naší ekonomické kultuře představuje zavedenou formu, která slibuje četné výhody. Umožňuje účinně vybírat menší množství z většího. Ve výsledku navíc potvrzuje hodnoty, které předem určila jako kritéria výběru. V případě Ceny Jindřicha Chalupeckého dokáže přitáhnout přelétavou pozornost veřejnosti, když mnohotvárný svět současného umění ukáže jako snadno srozumitelný závod. Přesto si klademe otázku, zda tohle všechno vynahrazuje méně příznivé rozměry soutěžení. Ze zkušeností svých předchůdců z minulých let i svých vlastních víme, že účast v Ceně je často spojená s vysokým tlakem okolí a jeho očekáváním, a proto si myslíme, že změna ze stresujícího prostředí směrem k podpůrnému bude mít odraz nejen v kvalitě uměleckých děl,“ napsali také.

Věří výstavě

Finalisté doufají, že se díky naplánované výstavě dostane stejného prostoru a pozornosti všem z nich a publikum se bude moci plně soustředit na jejich nově vznikající umělecká díla, bez nutnosti jejich vzájemného srovnávání.

„Otázku, zda je opravdu nutné v rámci Ceny Jindřicha Chalupeckého volit laureátku nebo laureáta, jsem si kladla hned po prvním ročníku, který jsem organizovala v roce 2015,“ říká Karina Kottová, ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého, která je společně s Veronikou Čechovou také kurátorkou letošní výstavy.

„Považuji za zásadní, aby Cena podporovala práci umělkyň a umělců a co nejsrozumitelněji ji komunikovala širší veřejnosti. Nemyslím si, že je k tomu nutně potřeba, aby někdo nakonec vyhrál, navíc v disciplíně, ve které z principu soutěžit nelze. Jsem ráda, že se letošní finalistky a finalisté takto rozhodli, a doufám, že se nám také s jejich pomocí podaří prosadit dlouhodobější změny,” dodává.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám