Hlavní obsah

Bublanové Barák jako psychologický román

Právo, František Cinger

Barák je název nové prózy Alžběty Bublanové, kterou vydalo nakladatelství Petr Štengl (152 strany). Je to příběh stárnoucí šedesátileté vdovy, která sleduje své okolí v domě a snaží se v sobě obnovit vědomí ženy, jejíž život ještě neskončil.

Foto: Petr Štengl

Obal knihy

Článek

Bedlivým zrakem vnímá sousedku, jež byla nedávno vykradena. Obává se o budoucnost skoro čtyřicetileté dcery, jejíž rozlet zbrzdilo propadnutí alkoholu. Ráda by si našla spřízněnou duši, alespoň na popovídání. Touží vyjít si ještě do kavárny na skleničku, aby mezi lidmi s překvapením zjistila, že je stále žádoucí.

Jednoho dne je i ona ve svém bytě přepadena a pohlédne do očí mladému muži, bydlícímu ve stejném domě. Když se již vykradené sousedce svěří, koho spatřila, je její prostořekostí postavena před povinnost veřejně ho obvinit. Během řešení mravního dilematu zjistí, že se s oním mužem sblížila její dcera.

Autorka je věrná tématům z předcházejícího povídkového souboru Odraz ode dna. Tehdy to byly osamělé ženy, rozvedené matky nebo manželky kriticky hledící na partnery a probírající své sny i žitou realitu. Tehdejší relativně strohý způsob vyprávění se však proměnil.

Bublanová v jednotlivých kapitolách pečlivě sleduje a popisuje vnitřní úvahy hlavní hrdinky. Nijak složitý děj má vývoj, který čtenáře stále vede dál. Jako by autorka objevila kouzlo psychologického románu, protože pečlivě sleduje vnitřní pochody řady vykreslených postav. Je to výrazná změna v jejím uměleckém rukopisu, s nímž uzavírá literární tvar prózy nabízející pozoruhodnou studii jednoho ženského osudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám