Hlavní obsah

Brněnská balada o krasobruslařské lásce se moc nevydařila

Právo, Jiří P. Kříž

Nejčernější chmury se naplnily: Zaslíbení Lenky Plaché a Marka Hladkého – Balada o lásce a smrti Hany Maškové a Jiřího Štaidla v režii Zdeňka Plachého v brněnském Mahenově divadle jsou případem až umanuté autorské obhajoby díla, a řečeno velice diplomaticky nezvládnutého rozměru zamýšlené kolážové fresky.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Divadelní hra Zaslíbení

Článek

Kamenem úrazu je scénář. Doslovný, s nadbytečnými vysvětlujícími komentáři, s necitlivým lexikálním výběrem pro deklarovaný přelom 60. a 70. let, rozvleklý. Místy připomíná spíš slohové cvičení pro školní besídku než text pro Národní divadlo. Problematickému celku se vyhnuly dramaturgovy oči (Hladký).

Na ledě s láskou

Věrohodněji vyšlo režisérovi prostředí ledové plochy, byť s nadbytečnými vločkami-hvězdičkami scénografa Daniela Dvořáka. Zajisté má na tom zásluhu nosný konflikt křehké krasobruslařky Maškové - něžný úsměv a smutné oči v identickém projevu Kláry Apolenářové v alternaci s Janou Štvrteckou - s její dominantní, věčně frustrovanou matkou (Dana Pešková nebo Tereza Groszmannová).

Marii Durnové se podařilo vykreslit cílevědomou a chápající Hančinu trenérku Mílu, Janu Grygarovi zase funkcionáře ČSTV Vrubela, posedlého odpovědností a úspěchem. Tomu umanutě a neotesaně kryje záda. Nebo jen sobě?

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Divadelní hra Zaslíbení - Jakub Šafránek (Karel Gott), Ondřej Novák (Karel Svoboda), Ján Jackuliak (Jiří Štaidl), Zdeněk Dvořák (tajemník ÚV KSČ Miroslav Müller), Dita Kaplanová (Jarka Müllerová).

Prostředí kumštýřského klubu je hlučné a bezpohlavní. Potkávají se v něm konvenčně karikovaný Karel Gott (Jakub Šafránek), skladatel Karel Svoboda (Ondřej Novák), záhadný herec Baron (Pavel Doucek), hudební kritik Jiří Černý (David Kaloč), ambiciózní ochotník Sony (moc dobrý Petr Halberstadt) a jejich fraucimór (Zuzana Ščerbová, Monika Maláčová, Veronika Soumarová, Kristýna Jiroušková).

Problematický je Ján Jackuliak coby Jiří Štaidl. Jeho generace teprve poznávala LSD, proto spíš holdovala alkoholu. Zůstalo po něm ale nemalé básnické dílo dodnes uznávaných hodnot. Zdánlivou vnějškovou podobu se Štaidlem ale zcela překryla poloha povrchního gigola, jemuž ani trochu neuvěříme jeho opravdový cit k Haně.

Výborní Kapek s Jaruš

Láska je pohlcena patosem, pózami a sentimentalitou. Dobu charakterizují filmové dokumenty a návštěva uměleckého klubu ambiciózním, zneuznaným Miroslavem Kapkem, zavilým ideologickým tajemníkem Miroslavem Müllerem (Zdeněk Dvořák) a jeho nenápadně dominantní Jaruš (Dita Kaplanová). Potlesk na otevřené scéně.

O něco schematičtějši jsou dva estébáci Bílý (Luboš Ondráček) a Černý (Bedřich Výtisk). Zaslíbení v kontextu tvorby ND naprosto selhali. Chybí jim přesvědčivost. Autory zradil velký formát lyrického příběhu. Jen tu a tam se síla dere skrze mlhu.

Hodnocení: 30%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám