Hlavní obsah

Britští hudebníci zuří. Po brexitu je téměř nemožné jet na turné

Novinky, Stanislav Dvořák

Britové léta usilovali o omezení volného pohybu osob. Když toho dosáhli, začínají umělci protestovat. Stěžují si, že po nich evropské země budou chtít víza i další papíry a různé poplatky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radiohead

Článek

Evropské země mohou vyžadovat pracovní povolení a dále poplatky za vybavení, které si skupiny vezou s sebou. To ale není zdaleka všechno. Problém je i s doprovodnými zaměstnanci hudebních skupin a orchestrů. Podle nových pravidel by se řidič, který jim veze vybavení, musel vrátit po návštěvě dvou států EU zpět do vlasti, hořekují Britové. A to se ještě neví, jak dlouho bude pokaždé čekat na hranici.

„Kvůli tomu by byl nemožný standardní model turné, kdy se vezou nástroje náklaďákem z Británie na vystoupení do mnoha zemí,“ stěžuje si asociace hudebníků.

Britská vláda se tváří, že za to nemůže, ale v tamním tisku se už objevily zprávy, že turné umělců EU nevadila. Byla to právě britská vláda, která trvala na zrušení svobody pohybu jako symbolu brexitu.

Foto: David Peltán

Dua Lipa

Hudební asociace teď žádají vládu, ať se vrátí k jednání s EU. Vznikla i petice, kterou podepsali třeba Laura Marling, Biffy Clyro, Dua Lipa a další, celkem je pod ní cca 250 tisíc podpisů. Chtějí, aby mohli umělci, nejen kapely, volně pracovat po Evropě a byli navíc osvobozeni od poplatků. Vláda odpověděla, že dveře k dalšímu jednání jsou otevřené.

Thom Yorke ze skupiny Radiohead označil svou vládu za „bezpáteřní“ a Tim Burgess z The Charlatans se domnívá, že muzikanti byli smlouvou o brexitu zrazeni. Brexit je tak další ranou po pandemii, která už loni velkou část umělců uvrhla do finančních problémů.

Reklama

Výběr článků

Načítám