Hlavní obsah

Britský detektiv objevil obraz od Matisse ukradený před 25 lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrt století byl obraz Zahrada od Henriho Matisse skryt očím veřejnosti. Dílo ukradené v roce 1987 z muzea ve Stockholmu objevil nyní v Londýně britský soukromý detektiv pátrající po zmizelých uměleckých výtvorech.

Foto: archiv, Právo

Obrazy Henriho Matisse se prodávají za desítky miliónů eur. (Ilustrační foto)

Článek

Obraz známého francouzského impresionisty namalovaný v roce 1920 má podle odhadců hodnotu zhruba milión dolarů (téměř 20 miliónů korun). Na jeho stopu se specialista na hledání ztracených děl Christopher Marinello dostal poté, co jej v prosinci nabídl jistý polský sběratel obchodníkovi s uměním v anglickém hrabství Essex. "Žádná ruka nebyla zlomená, žádné peníze nikdo nezaplatil," popsal Marinello nenásilné zabavení obrazu.

Dílo je nyní uloženo na bezpečném místě v Británii a v příštích týdnech bude předáno švédskému ministerstvu kultury a vrátí se zpět do stockholmského muzea.

Po obrazu nebylo ani stopy ode dne, kdy jej zloději ve švédské metropoli ukradli. Do galerie vnikli v noci poté, co probourali hlavní vchod. Navzdory tomu, že spustili alarm, se jim povedlo s dílem uniknout před příjezdem bezpečnostní služby. "Je fantastické, že se obraz znovu objevil. Byl ukraden tak dávno, že už jsme se doopravdy málem vzdali naděje," řekla mluvčí stockholmského muzea Moderna Museet Kristin Eková.

Podle Marinella jsou ve světě ročně ukradena umělecká díla v celkové hodnotě šest až sedm miliard dolarů. Vloni například zmizela z muzea v Rotterdamu díla Picassa, Matisse a Moneta celkem za několik desítek miliónů dolarů. Nejvýše na seznamu hledaných děl je ale kolekce obrazů v hodnotě okolo 300 miliónů dolarů ukradených v roce 1990 z muzea v Bostonu. Jsou mezi nimi práce Rembrandta, Degase či Vermeera. Na objevení kolekce je vypsána odměna ve výši pěti miliónů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám