Hlavní obsah

Britovi hrozí v Ugandě vězení za divadelní hru o homosexuálech

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádně tvrdý trest až dva roky v ugandském vězení hrozí britskému divadelnímu producentovi Davidu Cecilovi za to, že uvedl hru o homosexuálech bez povolení úřadů.

Foto: Profimedia.cz

Producent David Cecil

Článek

Cecil se ocitnul před ugandským soudem a byl obviněn z porušení zákona, protože hra nazvaná The River and the Mountain (Řeka a hora) byla uvedena bez schválení státem. Pokusil se nabídnout kauci, ale to bylo odmítnuto. Podle BBC mu hrozí až dva roky vězení. Ugandský parlament dokonce připravuje nové zákony, které by ještě zvýšily tresty za projevy homosexuality.

Ve hře The River and the Mountain jde o homosexuálního obchodníka, kterého zabijí jeho dva zaměstnanci. Hrála se ve dvou divadlech v ugandské metropoli Kampale.

Homosexualita je v Ugandě nelegální. Sexuální menšiny tam podobně jako ve většině zemí třetího světa žijí na okraji společnosti a někdy jsou i fyzicky napadány. Někteří ugandští politici navrhují až doživotní tresty za homosexuální chování.

Cameron: budete-li pokračovat, nedostanete peníze

Velká Británie loni pohrozila, že africkým zemím, které diskriminují křesťany a homosexuály, zastaví rozvojovou pomoc. Prohlásil to přímo britský premiér David Cameron, který toto varování tlumočil africkým představitelům během summitu zemí britského Commonwealthu v australském Perthu.

"Rádi bychom, aby se země, které dostávají naši pomoc, držely náležitých lidských práv, a k tomu patří i to, jak lidé zacházejí s gayi a lesbami," řekl Cameron v rozhovoru pro britskou BBC. "Britská pomoc by měla mít víc provázaných podmínek, jako 'perzekvujete osoby kvůli jejich víře nebo jejich křesťanství nebo perzekvujete osoby pro jejich sexuální zaměření? Takové perzekuce považujeme za nepřijatelné."

Fyzické útoky na sexuální menšiny se ale netýkají jen Afriky nebo Jižní Ameriky, s nenávistí a násilím se setkávají třeba v Rusku.

Moskevský nejvyšší soud letos v srpnu zakázal pochody zvané gay pride na 100 let. Aktivista Nikolaj Alexejev se soudu účastnil a snažil se rozhodnutí zvrátit. Protestoval také proti tomu, že v Petrohradě vyhlásili zákaz šíření "homosexuální propagandy". Alexejeva se zastal Evropský soud pro lidská práva, který nařídil Rusku, aby mu zaplatilo odškodnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám