Hlavní obsah

Britové už hudbu nechtějí kupovat, ale streaming prudce stoupá

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle nové britské statistiky za rok 2017 prudce roste obliba streamování, ale lidé nechtějí hudbu kupovat. Jediné, co se oproti předchozímu roku těší větší oblibě, jsou klasické gramofonové desky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Superúspěšný Ed Sheeran byl loni nejstreamovanější.

Článek

Britové podle BBC loni streamovali celkem 68 miliard písniček a úplně nejvíc si oblíbili Eda Sheerana. Svědčí to o vzestupu streamingu, jenže čísla jsou nepřesná - ve skutečnosti to bylo ještě víc. Statistika Official Charts Company přiznává, že zná čísla jen z Apple Music nebo Spotify, ale vůbec nezahrnuje Youtube. Na prvním místě je zpěvák Ed Sheeran, druhý nejstreamovanější je Drake, třetí Little Mix, čtvrtý Eminem a pátý The Weeknd.

Když se spojí prodeje a streaming dohromady, vychází nejlépe Ed Sheeran, druhý je Rag 'N' Bone Man a třetí Sam Smith.

Foto: Live Nation

Rag’N’bone Man

Celkově se ve Velké Británii prodalo asi 135 miliónů alb, přičemž 1000 streamů se započítává jako jedno prodané opravdové album. Téměř neuvěřitelný je dlouhodobý nárůst vinylů - už zase se jich prodalo víc než rok předtím. Tentokrát je to v ostrovním království 4,1 miliónu kusů.

Nejvíc se na vinylu prodává Ed Sheeran, těsně za ním jsou pak Liam Gallagher a Amy Winehousová. Vinyly jsou sice velmi drahé, ale pro celý trh je to pořád málo, tvoří jen 3 procenta.

Prodej CD klesá

Prodej CD jde dolů už mnoho let a rok 2017 není výjimkou. Prodalo se jich asi 41,6 miliónu. Lidé také ztrácejí zájem o oficiální placené stahování hudby. Loni si stáhli asi 13,8 miliónů alb, což je o 23 % méně než předloni.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám