Hlavní obsah

Britové našli v díle Hochové českou citlivost

Právo, Jan Šída

Londýnská 12 Star Gallery hostí do 29. června výstavu české fotografky Dagmar Hochové (1926–2012) nazvanou The Power of Sympathy: The Photography of Dagmar Hochová (Pocta Dagmar Hochové).

Foto: Jamie Smith

Návštěvníci londýnské galerie, které dílo Dagmar Hochové velmi oslovilo.

Článek

Expozici připravilo České centrum Londýn ve spolupráci s Moravskou galerií v Brně. Prezentovanou kolekci tvoří třicet čtyři černobílých fotografií zachycujících každodenní realitu v Československu.

Foto: Dagmar Hochová

Dvě na mostě, 1959

Britská veřejnost ani tamní odborníci neměli možnost se do té doby s jejím dílem detailně seznámit. Proto je velmi potěšitelné, že výstava přinesla kladné ohlasy.

Foto: Dagmar Hochová

V autobuse, 70. léta

Spojení s Hrabalem či Menzelem

„Výstava Dagmar Hochové vzbudila v Británii až nečekaně pozitivní ohlas, a to jak v médiích, tak v odborných kruzích, a samozřejmě i u samotných návštěvníků výstavy. Velmi nás například potěšilo, že redakce známých britských celostátních novin The Observer otiskla celostránkovou fotografii a upoutávku na výstavu ve svém hojně prodávaném nedělním vydání. Krásný článek také publikoval prestižní časopis The British Journal of Photography. A známý kulturní přehled London Calling výstavu zařadil do top akcí měsíce červen,“ uvedla ředitelka Českého centra Londýn Tereza Porybná.

Foto: Dagmar Hochová

Tanky na nábřeží, srpen 1968

Výše zmíněný nedělník The Observer objevil ve fotografiích Dagmar Hochové kromě pouličního šibalství hrajících si dětí i latentní vyjádření tehdy mimo zákon postavené osobní svobody.

Foto: Dagmar Hochová

Gymanstka Věra Čáslavská, 1968

„Fotky Dagmar Hochové zachytily všechny naděje a obavy dlouhého poválečného boje za svobodu její země, které vyvrcholily sametovou revolucí 1989,“ napsal také.

Foto: Dagmar Hochová

1. máj na Letné, Praha 1976

Mezi návštěvníky londýnské galerie byl i kurátor z fotografické Side Gallery v Newcastlu Greame Rigby.

Foto: Dagmar Hochová

Diváci přihlížející spartakiádnímu průvodu, Praha 1965

Ten v autorčiných snímcích nalezl specifickou českou citlivost, která dílo spojuje například s tvorbou spisovatele Bohumila Hrabala či režiséra Jiřího Menzela.

Foto: Dagmar Hochová

Václavské náměstí, srpen 1968

„Ukázalo se, že kvalitní černobílá dokumentární fotografie má stále velkou sílu a že výjimečný umělecký a pozorovací talent paní Hochové dokáže k její práci přitáhnout výjimečnou a zaslouženou pozornost navzdory tomu, že ji dosud v Británii prakticky nikdo neznal. Mám opravdu velkou radost,“ dodala ředitelka Českého centra Londýn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám