Hlavní obsah

Bokovka: moudré, vlídné a vtipné pohlazení

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krize středního věku, jak ji prožívají během jednoho týdne dva muži podobného osudu, ale rozdílných nátur, to je jen jedno z témat amerického filmu Bokovka, jemné a chytré komedie, pod níž jsou podepsáni tvůrci filmu O Schmidtovi Jim Taylor a Alexander Payne. Do nadcházejícího oscarového klání vstupuje Bokovka s pěti nominacemi - za nejlepší film, režii, mužský i ženský herecký výkon ve vedlejší roli a adaptovaný scénář.

Foto: Jan Tůma - Supraphon

Helena Vondráčková na jedné z fotografií, které provázejí její pětidiskovou Diamantovou kolekci vydanou Supraphonem.

Článek

Bokovka vznikla podle stejnojmenného románu Rexe Picketta s vynikajícími Paulem Giamattim a Thomasem Hadenem Churchem (nominace na Oscara) v hlavních rolích. Giamatti hraje zklamaného rozvedeného Milese, středoškolského kantora, který čeká, že někdo snad vydá jeho román, ale už tomu ani sám nevěří. Church ztvárnil Jacka, herce, jehož někdejší ambice skončily nejdřív u televizních seriálů a teď už jen v reklamách. Osud outsiderů je jim tedy společný, ale tím to končí.

Náturou je každý tak jiný. Neohrabaně a roztržitě působící Miles se bojí i sám sobě přiznat, jak moc touží po lásce a po tom, aby alespoň někdo pochopil smysl jeho románu. A naproti němu Jack, hýřící na pohled sebevědomím a poživačnou radostí ze všeho, co může poskytnout slast, uvnitř bolestně vědoucí, že výhodný sňatek je jedinou cestou ke klidnému stáří. Ale proč si tím tady a teď kazit náladu?

Co skrývá cesta za vínem

Cesta, na kterou je autoři vyslali, je Jackovou cestou předsvatební. Miles ho pozval, aby dříve než řekne rozhodující ano, společně projeli krajinu vinic v Santa Ynez Valley, kde lze hrát golf, ale hlavně ochutnávat a do nekonečna se přít, jestli je lepší Pinot nebo Cabernet a proč. Tenhle spor je ovšem Jackovi naprosto cizí. Zatímco Miles je velký znalec a milovník vína, Jack o něm ví jen to, že opíjí a od své předsvatební cesty si slibuje především užívání, v němž rozhodně nesmí chybět sex. A protože je kámoš přející, doufá za každou cenu k témuž přimět i plachého a zdrženlivého Milese.

Melodramatický rámec příběhu je naštěstí jen vnějším zdáním. Pod jeho slupkou je v dialozích, situacích i hereckých projevech obou hlavních a řádky vedlejších představitelů (oscarová nominace pro Virginii Madsenovou) ukryto mnoho moudrého na téma přátelství, lásky, odpovědnosti k sobě i okolí. To vše v lehkém vinném oparu vtípků jemných i nečekaně drsných, s jasným, jakkoliv nevtíravým, mravním poselstvím.

Zkušený Payne

Payne vede své hrdiny těmi nejzrádnějšími zákoutími příběhu s jistotou zkušeného tvůrce, který přesně ví, kde odlehčit dojetí a kde naopak na pilu emocí přitlačit, a přitom z jeho filmu člověk necítí žádnou vypočítavost. V klidném tempu vypráví o docela obyčejných lidech v obyčejném prostředí příběh, který sice potřebuje výborné herce, ale nemusí to být hvězdy velikosti Jacka Nicholsona jako ve filmu O Schmidtovi, aby dokázaly diváky strhnout.

Každý z těch dvou byl jiný na začátku a je jiný i na konci. Ale oba vědí, že ta cesta a poznání, k němuž na ní došli, změnila je nebo alespoň jejich představu o sobě samých a o tom, co je kdy v životě pro koho podstatné. Ve chvílích Milesova nesmělého namlouvání či Jackovy hrůzy, že výhodný sňatek by mohl být zmařen, jsou přitom divákům oba stejně blízcí, protože naprosto lidští. A když se tak o tom vínu mluví, když ho všichni s takovou láskou pijí, člověk by zrovna chtěl vzít sklenku, naplnit ji, podívat se proti světlu, ...a pak se třeba pohádat o to, jestli je lepší Pinot nebo Cabernet.

Bokovka, USA 2004

Režie: Alexander Payne, scénář: Alexander Payne, Jim Taylor, hrají: Paul Giamatti, Thomas Haden Church, Virginia Madsenová a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám