Hlavní obsah

Bokovka a Věčný svit oceněny spisovateli za nejlepší scénáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týden před udílením filmových Oscarů získala tragikomedie z kalifornských vinic Bokovka cenu Sdružení amerických spisovatelů za nejlepší filmovou adaptaci literární předlohy. Za nejlepší původní scénář ocenili spisovatelé snímek Věčný svit neposkvrněné mysli o řešení potíží s milostnými vztahy umělou ztrátou paměti.

Foto: Dana Ehlová

Prague Cello Quartet v Přepychách.

Článek

Ve scenáristických kategoriích se Bokovka a Věčný svit neposkvrněné mysli ucházejí také o Oscary, které se budou udělovat v noci na pondělí 27. února. Ceny spisovatelů jsou zpravidla považované za předzvěst Oscarů udělovaných za scénáře.

Bokovka, která se už tři týdny hraje v českých a slovenských kinech, vznikla podle románu Rexe Picketta upraveného do filmové podoby režisérem Alexandrem Paynem a Jimem Taylorem. Před měsícem už získala prestižní Zlatý glóbus za nejlepší filmovou komedii a nedávno také cenu nejlepšího hereckého obsazení od amerického Sdružení filmových a televizních herců.

"Komplikovanou komediální fantazii" o rozchodu milenců za pomoci vymazání vzpomínek Věčný svit neposkvrněné mysli napsali Charlie Kaufman, Michel Gondry a Pierre Bismuth.

Ve snímku zařazeném do české a slovenské distribuce v druhé polovině loňského roku si hlavní roli zahrál Jim Carrey. Na Oscara je ale v této kategorii nominována jeho filmová partnerka Kate Winsletová.

Reklama

Související články

Věčně neposkvrněný FFFILM

Tento čtvrtek přichází do našich kin VĚČNÝ SVIT NEPOSKVRNĚNÉ MYSLI (vysvětlovat název nemá smysl), který je skutečnou lahůdkou pro milovníky chytrých filmů....

Neposkvrněná mysl Charlieho Kaufmana jde do kin

Soužití s opačným pohlavím není vůbec jednoduché. Ještě těžší je vymazat bolestné vzpomínky na člověka, kterého ztrácíte. Nový americký film Michaela Gondryho...

Oscaři v zajetí Chrise Rocka

Slavnostní předávání Oscarů v posledních čtrnácti letech, s jednou výjimkou, vždy uváděl někdo z trojice Billy Crystal, Whoopi Goldbergová a Steve Martin....

Výběr článků

Načítám