Hlavní obsah

Bohemian Metal Rhapsody na Masters Of Rock. S Bílou, Toužimským i Střihavkou

Právo, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhá léta si právo na uvádění metalové opery na českém festivalu Masters of Rock nárokoval Tobias Sammet se svým projektem Avantasia. S letošním patnáctým ročníkem akce, která se odehraje od 13. do 16. července ve Vizovicích, však jeho hegemonie padne. Přichází Bohemian Metal Rhapsody.

Foto: Petr Horník, Právo

Na festivalu vystoupí i Lucie Bílá.

Článek

Pod ní se skrývá ambiciózní projekt, který v českých končinách nemá obdoby. Jde o výpravně pojatou show, jež nabídne spojení několika zpěváků a zpěvaček a muzikantských osobností předních českých kapel. Představí se v něm Lucie Bílá, Jan Toužimský z Arakainu, Kamil Střihavka, Tanja, David Spilka či Žántí z Matahari.

Autorem myšlenky je bubeník skupiny Citron Radim Pařízek. V jeho hlavě se nápad na „metalovou operu“ zrodil prý už někdy před dvaceti lety. „Dokonce jsem zpočátku tajně snil o prknech Národního divadla,“ řekl, když představil Bohemian Metal Rhapsody, který vydá na hodinu a čtvrt hudebního koncertu.

„Mám osobně radost, že se idea zamlouvá Lucii Bílé i všem ostatním, že mezi námi běží konstruktivní komunikace, kdy se všichni svou měrou podílejí na vzniku toho všeho. Nadšený jsem ze zápalu Kamila Střihavky a Honzy Toužimského. Jsou v podobných věcech velmi zkušení. Žántí a David Spilka už na zkouškách ukazují, že budou originální zpěváckou dvojicí,“ dodal.

Právě frontman Arakainu a devatenáctinásobná česká slavice se v Bohemian Metal Rhapsody zhostí hlavních rolí. Nejenže k tomu oba mají vokální předpoklady, ale mezi oběma funguje také neopakovatelná chemie.

„Ráda dělám nové a netradiční věci a chodím občas i neprošlapanými cestami. A rockovou metalovou muziku mám ráda, její živočišnost mi dává sílu a energii. Líbí se mi to a moc se na to už těším,“ řekla Bílá.

Toužimský ji doplnil: „Moc rád se účastním podobných projektů, ve kterých se objevuje smyčcové těleso, sbory, a především rocková kapela. Když jsem se ještě k tomu dozvěděl, že by se měl projekt odstartovat na letošním Masters of Rock, kde je vždy fantastická atmosféra, nešlo nad tím moc přemýšlet. Moc se na celý projekt a lidi kolem něj těším.“

Bohemian Metal Rhapsody se na Masters Of Rock odehraje v pátek 14. července od 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám