Hlavní obsah

Bohemia JazzFest slavil s hvězdami

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třídenní svátky jazzové hudby zažila Praha na koncertech, které zaplnily Staroměstské náměstí při jubilejním desátém ročníku Bohemia JazzFestu. Od pondělí do středy se tam zastavil na cestě po českých městech putovní festival, jehož duchovním otcem je kytarista Rudy Linka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Earth Wind and Fire Experience s Alem McKayem v úterý na Staroměstském náměstí roztančili davy nadšených posluchačů.

Článek

Osm souborů představilo ve třech dnech různé směry současného jazzu. Největšímu zájmu se přirozeně těšily americké hvězdy, jež každý večer hrály před našlapaným náměstím. V pondělí uzavíral program trumpetista a skladatel Terence Blanchard, v úterý Earth, Wind and Fire Experience a ve středu vše zakončil kytarista Bill Frisell s kvartetem Guitar in the Space Age.

Zatímco Blanchard ukázal úplně novou hudební tvář a jeho kvinteto E-Collective se proměnilo ve funky kapelu hrající skladby z prvního CD Breathless, zdravě odvázaná velká kapela Earth, Wind and Fire Experience „rozparádila“ publikum energickou show se třemi zpěváky a čtyřčlennou dechovou sekcí, jak to bylo v sedmdesátých letech, když v Chicagu začínala, dobrým zvykem.

A ani nevadilo, že z původní sestavy zůstal jen kytarista Al McKay a netrvá již afroamerický ráz kapely. Dnes je složena rasově zcela smíšeně, zpívající trio ale zůstává afroamerické a je to vidět a slyšet. Nakonec po přídavcích se ještě sborově s publikem zpívalo Happy Birthday festivalu i Linkovi, neboť Bohemia JazzFest oslavil v úterý na Staroměstském náměstí desáté narozeniny.

Středeční večer pak přivedl do Prahy starého známého, kytaristu Billa Frisella s novým kvartetem a jeho poctou kalifornským i jiným kytarovým kapelám 50. a 60. let. Sestava vrátila publikum do doby hitů Telstar či Turn, Turn, Turn a komornější zvuk jako by se ani na náměstí příliš nehodil. To ale nevadilo především pamětníkům, kteří večer plně ocenili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám