Hlavní obsah

Bobby McFerrin zazpívá dvakrát. V Praze a v Ostravě

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký skladatel a zpěvák Bobby McFerrin, jeden z nejuznávanějších muzikantů planety, vystoupí 9. května 2018 v pražském Foru Karlín a 10. května 2018 v Ostravě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bobby McFerrin v Praze

Článek

Vizionář, nadžánrový kouzelník a zpěvák s obrovským rozsahem je držitelem 10 cen Grammy. Vyrůstal na klasice, R, jazzu i world music a ve své tvorbě postupně dospěl až k propojení všeho. Hrál i v jazzových kapelách, ale pak se rozhodl pro zpěv, kterým dobyl svět.

Debutovou desku vydal v roce 1982 a za album Spontaneous Inventions z roku 1986 získal první Grammy. Zkoumal možnosti lidského hlasu a jako první hvězda začal jezdit velká turné po halách celého světa bez kapely. Když přišel s deskou Simple Pleasures (1988) a hitem Dont Worry Be Happy, stal se jednou z největších popových hvězd světa, přestože pop vlastně nikdy nedělal.

Geniální deska Vocabularies (2010) ukázala, že world music se dá propojit s komplikovanou strukturou symfonie. V roce 2013 přišel s albem Spirityouall, kde si vybral některé z nejproslulejších spirituálů jako Joshua (Battle of Jericho), Swing Low Sweet Chariot nebo Whole World, ale přidal k nim i vlastní písničky. Vychází z prastaré tradice spirituálu, ovšem zpívá jazzově. Část skladeb pojal ve stylu country a folku a vždy znějí odlehčeně, průzračně, bez sborů a dechových sekcí.

Bobby McFerrin inspiroval celé generace muzikantů k odvaze jít do neprobádaných krajin, u nás se k němu hlásí třeba Ondřej Ruml.

Vstupenky jsou k dispozici v síti Ticketpro.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám