Hlavní obsah

Bestseller Šikmý kostel podruhé audioknižně

Právo, Ilja Kučera ml.

Zcela lapidárně lze prohlásit, že druhá část zamýšlené románové trilogie Karin Lednické Šikmý kostel je opravdu dobrá kniha. A její zvuková podoba v podání herce Jana Szymika a v režii Radovana Lipuse je opravdu dobrá audiokniha.

Foto: Radioservis

Obal audioknihy

Článek

Už první částí této románové kroniky vzbudila Karin Lednická nečekaný, ovšem zasloužený zájem. Osudy svých postav rozehrála na počátku dvacátého století v Karviné a jejím okolí. Zúročila jak svůj osobní vztah k danému prostředí, tak pečlivá studia archivních a historických materiálů z česko-polského, lépe řečeno slezsko-polského pomezí, kudy dějiny neprocházely zrovna lehce, aniž se to vepsalo do všeobecného povědomí či obvyklých učebnic dějepisu.

Šikmý kostel II coby rodinná i historická sága, začíná rokem 1921 a pokračuje do konce druhé světové války, do roku 1945. Na prostých příbězích prostých lidí povětšinou spjatých s hornictvím jako základní obživou autorka s obrovským citem rozehrává velká osobní i společenská dramata. Osudová rozdělení rodin kvůli polské, české, slezské a posléze i německé příslušnosti, statečnost, zbabělost, násilné vysídlování i mnohdy marnou touhu po zcela normálním životě.

Lednická tak představuje poměrně méně známou část naší historie tím nejpůsobivějším a nejsrozumitelnějším způsobem, na základě každodenního života obyvatel Karviné, ale i Ostravy a Těšínska vůbec.

Velmi šťastným krokem byla volba interpreta této více než pětadvacetihodinové četby herce Jana Szymika. Sám rodák z Karviné, který má blízko k polštině i ke krajovému dialektu „po našimu“, je velmi přesvědčivý nejen hereckým podáním, ale i v citacích a přímých řečech, které Lednická v textu užívá. Autenticita vyprávění je tak ještě více zdůrazněna.

Velmi vydařená je i hudební složka audioknihy, která je podle bookletu dílem Jaroslava Brabce. K dokreslení atmosféry tu a tam zazní úryvek dobového meziválečného šlágru, ale převažují motivy akordeonu a tam, kde si to děj žádá, zazní za doprovodu tahací harmoniky i část odpovídající písně. Hudba v tomto případě neplní pouze účel předělů a náladotvorné kulisy, ale je i neoddělitelnou režijní součástí audioknihy jako celku.

Rozhodně stojí za to si Šikmý kostel II Karin Lednické poslechnout, těšit se na třetí část zamýšlené trilogie a věřit, že její zvuková podoba bude stejně tak vydařená jako v případě části druhé.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám