Hlavní obsah

Berlinale zahájil film Django. První večer měl politický náboj

Právo, ČTK, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Berlíně byl ve čtvrtek slavnostně zahájen 67. ročník mezinárodního filmového festivalu Berlinale. Vedle téměř čtyř stovek filmů, včetně čtyř, na nichž se podílela česká kinematografie, by měl přinést také výrazný politický náboj, což svým projevem kritizujícím amerického prezidenta Donalda Trumpa dokázal už dnes berlínský primátor Michael Müller.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Cecile de France a Reda Kateb přivezli do Berlína film Django. Ten festival zahájil.

Článek

„Nikdy více by neměly zdi dělit lidi,“ připomněl slova mnoha svých spoluobčanů z období po pádu berlínské zdi v listopadu 1989. Nyní je čas mít je znovu v patrnosti, poznamenal také primátor města, v němž podle něj lidé rozdělením zdí trpěli jako nikde jinde na světě.

Müller svými slovy, za něž si vysloužil potlesk zaplněného sálu, zjevně narážel na plány prezidenta USA Trumpa postavit vysokou zeď podél celé americko-mexické hranice. „Nacionalismus a populismus ale nejsou jen ve Washingtonu,“ podotkl Müller také s tím, že jsou i v Evropě a v Německu. Věří proto, že se najde hodně lidí, kteří se takovým tendencím postaví a nebudou jen diváky.

Že bude mít letošní Berlinale výrazný politický náboj, očekávala už dopředu řada pozorovatelů. V duchu současného dění se podle ředitele festivalu Dietera Kosslicka nese i velká část filmů.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Berlínský primátor Michael Müller a jeho žena Claudia.

„Málokdy převedl program Berlinale aktuální politickou situaci do obrázků tak naléhavě jako v tomto roce,“ míní. Umělci ve svých dílech audiovizuálně popisují „každodenní apokalypsu“, ve které se nacházíme, řekl nedávno novinářům. Zároveň tak ale činí s vtipem a s tím, že je možné najít ze situace cestu ven.

Příběh slavného kytaristy

První večer festivalu patřil promítání filmu Django, příběhu o slavném kytaristovi Djangovi Reinhardtovi, který se snaží utéct z nacisty okupované Paříže v roce 1943. Hlavní role v něm ztvárnili Reda Kateb a Cecile De France, kteří samozřejmě v Berlíně nechyběli.

Z mezinárodních hvězd se letos po červeném koberci na Berlinale projdou například Catherine Deneuveová, Penélope Cruzová, Hugh Jackman, Ethan Hawke nebo Richard Gere, který se ve čtvrtek setkal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Ceny v hlavní soutěži předá porota 18. února. Festival, který letos provázejí přísnější bezpečnostní opatření než obvykle, skončí o den později.

Reklama

Výběr článků

Načítám