Hlavní obsah

Benátské noci dominovali magičtí Nightwish

Právo, Jan Šída

Protože se sportovní areál Vesec v Liberci osvědčil již minulý rok, zvolili si ho organizátoři festivalu Benátská noc jako své útočiště od čtvrtka do neděle i protentokrát. Má totiž ideální rozlohu, fanoušci o sebe nezakopávají a je tam i dostatek místa pro obří pódia pro účinkující.

Foto: Jan Šída, Právo

Floor Jansenová táhla kupředu slavné Nightwish.

Článek

Největší letošní hvězdou byli finští symfoničtí metalisté Nightwish. Jsou skupinou, která si u nás vytvořila takřka kultovní status, ale doprovází ji smůla na vokalistky. Aktuální zpěvačka Floor Jansenová je totiž již třetí ženou za mikrofonem. Bylo tedy otázkou, jak si konzervativní publikum, tesknící stále po první dámě Tarje Turunenové, zvykne na další hlas v řadě.

Jansenová ovšem dokázala, že je dostatečně zkušená i sebevědomá už při úvodní skladbě Dark Chest of Wonders. Nebála se navázat kontakt s fanoušky a ve světle rudých plamenů vypadala jako čarodějná víla plnící všechna přání.

Jedním z nich byla bezpochyby hitová skladba Nemo. Namísto obvyklých plyšových zvířátek, která na jiných koncertech hází první řady diváků na pódium, plul nad scénou nafouklý prezervativ. Kapela se tím nenechala nikterak rozhodit a s naprostou rutinou dovedla svůj set do velkolepého konce. Vše navrch ještě akcentovala pompézní ohnivou tečkou.

Další zástupci skandinávské hudební scény, švédští Sabaton, oslňovali publikum kromě tvrdé hudby i veselým vtipkováním. A sympatický zpěvák ho dokonce zvládal místy i v češtině. Finští Sunrise Avenue ovládli masy naopak emotivně zabarveným popem, na který zabralo především dívčí publikum.

Naši nezůstali ve stínu

Velkou odezvu měl také David Koller, čtvrtina znovuzrozené skupiny Lucie. Hity z období jeho nejslavnější kapely zabíraly okamžitě. Les rukou doprovázel notoricky známé písně jako Pár fíglů nebo Černí andělé. V tu chvíli patřil festival jednoznačně cele Kollerovi.

Foto: Jan Šída, Právo

David Koller nabídl i písničky Lucie.

Ani Marta Kubišová si na nepřízeň publika rozhodně nemohla stěžovat. V prvních řadách se vedle sebe tlačili příznivci různých generací. Bylo velmi osvěžující sledovat, jak dáma v letech i mladá dívka ruku v ruce tančí a zpívají společně se slavnou zpěvačkou slova písní jako Dobrodružství s bohem Panem, Hey Jude či Modlitba pro Martu.

Foto: Jan Šída, Právo

Marta Kubišová si s rockovým publikem rozuměla.

Velice potěšitelné bylo i to, že se v záplavě známých a slavných interpretů neztratili ani zástupci tuzemské klubové scény. Skupina Pipes and Pints svým hutným punkem oživeným zvukem dud rozpohybovala dav a opět ukázala, že se začíná drát do popředí zájmu. A to naprosto zaslouženě.

Letošní Benátská noc se už s prostorem lyžařského areálu ve Vesci dokonale sžila. Navštívilo ji patnáct tisíc diváků. Festival uzavřou v neděli v noci koncerty skupin Pražský výběr a Blue Effect.

Reklama

Výběr článků

Načítám