Hlavní obsah

Beck, Eminem, Judas Priest i Eurythmics nominováni do Rockové síně slávy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká Rocková síň slávy zveřejnila nominace umělců, kteří mohou být letos slavnostně uvedeni mezi legendy. Finalisté budou vyhlášeni v květnu.

Foto: Sony Music

Annie Lennoxová a Dave Stewart, tedy Eurythmics.

Článek

V seznamu figuruje třeba hudební chameleon Beck, který si pohrává s žánry jako folk, funk, hip-hop, elektronika a rock. Proslavil se v roce 1993 ironickým hitem Loser.

Foto: Mikai Karl

Beck

Velká legenda osmdesátek Eurythmics propojila popovou romantiku s temnými tóny, elektronikou a fenomenálním projevem zpěvačky Annie Lennox. Světu zanechala hity jako Sweet Dreams (Are Made Of This), There Must Be an Angel nebo Here Comes the Rain Again.

Rage Against the Machine spojili rap a agresivním funk-metalem a začátkem devadesátých let dobyli svět s alby Rage Against the Machine a Evil Empire. Judas Priest ukovali základy metalu v sedmdesátých a osmdesátých letech, syntezátory a punk zase stály u zrodu skupiny Devo.

Foto: Live Nation

Rage Against the Machine

Dále byli nominováni Duran Duran, Kate Bush, Eminem, New York Dolls, Lionel Richie, Carly Simon, A Tribe Called Quest, Dionne Warwicková a country zpěvačka Dolly Partonová.

Foto: Jan Šída

Lionel Richie

Kuriozitou mezi nominovanými je hudebník Fela Kuti, politický aktivista a průkopník afrobeatu z šedesátých let, což byla směs afrického folkloru, jazzu, funky a soulu s nádechem psychedelie. Kuti nebyl mainstreamovou komerční hvězdou, ale kritici si této ikony world music váží a v Londýně o něm vznikl i muzikál.

Do Londýna jel původně studovat medicínu, kterou nikdy nedokončil, protože se chtěl věnovat hudbě. V roce 1969 navštívil také USA. Pak se vrátil do Nigérie, založil si tam vlastní komunu a oženil se s 27 ženami najednou. V roce 1997 zemřel na AIDS.

Seznam finalistů, kteří budou uvedeni do Síně slávy, se zveřejňuje v květnu, samotná ceremonie pak probíhá na podzim.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám