Hlavní obsah

Bard Peter Hammill zahraje v Praze

– Praha
Novinky,

Britský zpěvák, kytarista a pianista Peter Hammill vystoupí v pátek v Praze ve velkém sále Městské knihovny. Hammill na sebe upozornil v sedmdesátých letech, kdy vedl skupinu Van der Graaf Generator, která spolu s King Crimson patřila k nejzajímavějším představitelům progresivního rocku. Na rozdíl od mnohých jiných exponentů žánru však neustrnul a rozšířil svůj záběr až k folku a písničkářství, což se ukázalo zejména na jeho sólových albech.

Článek

Van der Graaf Generator patřili k předním přestavitelům progresivního rocku. Stavěli na propracovaných kompozicích, které oplývaly nebývalou dramatičností a emocemi, takže nešlo jen chladnou o prezentaci vlastních instrumentálních schopností. Hammill měl podobně jako zpěvák Genesis Peter Gabriel na víc.

Na konci sedmdesátých let se kapela rozešla, to už se však Hammill soustředil na sólovou kariér. V menším obsazení a s v komornějším pojetí ovlivněném folkem a písničkářstvím mohl nejen lépe uplatnit svůj básnický jazyk, ale také snáze reagovat na proměnu hudební scéna a začal dokonce využívat i elektroniky. Jeho temné skladby a silné texty ovlivnily i Nicka Cavea.

Hammill se v Praze už sólově představil v první polovině devadesátých let. Nejsilnější bylo, když zpíval u piana. Nedávno se přestavil s obnovenými Van der Graaf Generator. Nyní bude vystupovat sólově. Hammill je na turné ke své poslední, už čtyřicáté desce Thin Air.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám