Hlavní obsah

Balada o jednom kočovném rodu

Právo, Radmila Hrdinová
PRAHA

Muzikál Cikáni jdou do nebe se v úterý večer poprvé představí divákům v pražském Divadle bez zábradlí. Oficiální premiéra se uskuteční ve čtvrtek 15. dubna. Muzikálový titul se objevuje na scéně Divadla bez zábradlí poprvé.

Foto: klub Pohoda (archiv)
Článek

"Zaujala nás především nádherná romantická látka se silným milostným příběhem, dílo plné krásné hudby, které ocení diváci všech generací," říká o nové premiéře producentka DBZ a inspirátorka projektu Hana Heřmánková.

"Chtěli jsme, aby na muzikálu pracovali ti nejlepší, a proto jsme oslovili režiséra a choreografa Radka Balaše a k hudebnímu nastudování přizvali Idu Kelarovou a Petra Maláska," dodává ředitel divadla Karel Heřmánek. "Šlo mi především o maximální autenticitu, která z dnešního divadla trochu mizí," uvedla Ida Kelarová na předpremiérovém setkání s novináři.

Obsazení hlavních rolí vzešlo z přísného konkursu, který se konal v říjnu loňského roku. Role Rady a Ljuko Zobara vytvářejí Vanda Konečná a Daniel Bambas, dále se na scéně objeví herci známí ze špičkových muzikálů i činoherních inscenací - Jitka Čvančarová, Hana Gregorová, Johanna Tesařová, Stanislav Zindulka, Adrian Jastraban, Athina Langoská aj.

Baladický příběh ze života kočovného cikánského rodu je známý z filmu scenáristy a režiséra Emila Lotjanu a skladatele Jevgenije Dogy, který byl u nás promítán počátkem 80. let minulého století. Na jeviště se dostal díky adaptaci Jindřicha Jandy a Milivoje Uzelace, uvedené v Hudebním divadle Karlín v roce 1986.

Po dnešním předpremiérovém uvedení pokřtí ministr kultury Pavel Dostál i CD s nahrávkou hudby a písní z inscenace v podání skupiny Romano Rat, Pražského komorního studiového orchestru, Idy Kelarové a herců DBZ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám