Hlavní obsah

Babovřesky vtrhly do kin: potřetí a naposledy

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po jedenácti měsících od premiéry komedie Zdeňka Trošky Babovřesky 2 jsou v kinech Babovřesky 3. Sám režisér na premiéře prohlásil, že je to díl poslední a že věří, že diváky pobaví stejně jako ty předchozí.

Foto: Falcon

Poslední díl Babovřesek

Článek

Je to ale trošku jinak. Zatímco na první Babovřesky přišlo podle údajů Unie českých distributorů 652 458 diváků, což filmu vyneslo post nejnavštěvovanějšího snímku roku, na dvojku jich přišlo o plných 400 tisíc méně, konkrétně 245 494, a film spadl na 6. místo žebříčku. To první zaujali Tři bratři Zdeňka a Jana Svěrákových se 661 378 diváky, tedy počtem ještě vyšším, než měly první Babovřesky.

Diváci jsou logicky důvěřiví vůči tvůrcům, kteří jim v minulosti přinesli zábavu, takže na jedničku přišli, ale nejsou pitomí, což propad dvojky jasně dokazuje. Pitomí jsou především všichni, kdo obcí Babovřesky pobíhají, ječí a pitvoří se, případně jen tak vesele sprosťačí.

Potíž je v tom, že na rozdíl od předchozích Troškových postav nemají žádný humor, byť si o tom, který rozchechtával diváky Kameňáků, můžeme myslet cokoli. Aspoň tam zněly anekdoty - lepší nebo horší, jak už to u anekdot bývá.

Postavy Babovřesk jsou opravdu do jedné jen nesnesitelně idiotské, a to říkal už dědek Krčmářík v nesmrtelném Cirkusu Humberto, že „kerak je holt něčeho moc, je toho příliš“. V Babovřeskách není nikdo, komu by divák mohl přiznat IQ vyšší houpacího koně, což při absenci alespoň těch anekdot nemůže dopadnout jinak než trapně.

Je zbytečné se podrobně rozepisovat o hloupé zápletce, v níž se místní drbny chtějí pomstít místním chasníkům za to, že jim přivedli vnučky do jiných stavů.

O chatrném scénáři, v němž situacím chybějí pointy a kde leccos nedává ani ten nejmenší smysl. O strašlivých výkonech profesionálních herců a doslova trčících sponzorských výrobcích...

Babovřesky 3 jsou tu, našly distributora a našly kinaře, kteří je budou hrát. Ti všichni vsadili na hloupost a uvidíme, jestli se jim ta sázka alespoň finančně vyplatí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám