Hlavní obsah

Baarová promluví. Vyjde audiozáznam rozhovoru se Škvoreckým

Novinky, Stanislav Dvořák

Nahrávka skutečné Lídy Baarové, která nedávno inspirovala hraný film Filipa Renče, vyjde 8. dubna. Hovoří na ní se spisovatelem Josefem Škvoreckým.

Foto: Supraphon

Rozhovory Lídy Baarové na CD

Článek

Baarová na nahrávce mluví o tom, jak to bylo s její kariérou, Goebbelsem, Hitlerem a dalšími. Vznikla v roce 1982 ve španělském Alicante. Podle vydavatele zde Baarová mluvila poprvé a naposled opravdu upřímně.

Josef Škvorecký si pořizoval zvukový záznam kvůli knize, kterou pak vydal v nakladatelství Sixty–Eight Publishers pod názvem Lída Baarová Útěky. Šlo celkem o dvanáct magnetofonových kazet, ze kterých Supraphon sestříhal 3 CD.

Foto: archiv, Právo

Dokument o Josefu Škvoreckém natočil režisér Petr Kaňka v Torontu během osmi dnů.

„Největší část vyprávění zabírá podrobný popis života v německé filmové společnosti UFA, kam přijela dvacetiletá Baarová v roce 1934. V Německu žila do roku 1938. I zde, tak jako v Československu, zažívala obrovskou slávu. Byla neobyčejně krásná a dokázala svého půvabu náležitě využít. Měla zájem vždy o muže ve významném postavení. Zatímco Adolfa Hitlera jen okouzlila, ministra německé propagandy Josepha Goebbelse svedla tak, že kvůli ní chtěl opustit rodinu s několika dětmi. Stýkala se s nacistickými pohlaváry, účastnila se jejich sjezdů, ale žila pocitem, že je vše v pořádku – nacisté Německu výhradně prospívají,” poznamenal Zdeněk Brouček ze Supraphonu.

V druhé části nahrávky vzpomíná herečka na svůj poválečný pád. Mnohé z toho, co řekla Škvoreckému, však později popírala.

S Baarovou v devadesátých letech natáčela rozhovor také Helena Třeštíková. Nedávno z toho vznikl dokumentární film Zkáza krásou.

Reklama

Výběr článků

Načítám