Hlavní obsah

Autor Sanitky a Babího léta slaví jubileum

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Televizní inscenace Nezralé maliny, Ikarův pád, Tažní ptáci, Zámek v Čechách, seriál Sanitka, filmy Učitel tance, Fany či Babí léto jsou spojeny se scenáristou a dramatikem Jiřím Hubačem, který v pátek slaví pětasedmdesáté jubileum.Ve jeho dílech vytvořili nesmrtelné postavy Vladimír Menšík, Jiřina Jirásková, Vlastimil Brodský, Stella Zázvorková...

Foto: KulturaFM

létohrátky

Článek

To proto, že Jiří Hubač psal vždy role hercům "na tělo" a to v příbězích, které dokážou zasáhnout lidská srdce.

Klasik televizní inscenace ve své více než čtyřicetileté kariéře napsal mnoho scénářů, za něž získal řadu prestižních ocenění. Podstatnější ale je, že je nosí v paměti diváci a že každá repríza Hubačových inscenací je opravdovým svátkem.

Silná díla, která zasáhnou lidská srdce

Hubač je také renomovaným autorem divadelních her - Stará dobrá kapela, Dům na nebesích a Generálka pro Jiřinu Bohdalovou, Modrý pavilón, Komu zvoní hrana (podle E. Hemingwaye), Král Krysa (podle J. Clavella), je i autorem libreta k muzikálu Johanka z Arku. 

Absolvent elektrotechnické průmyslovky pracoval nejprve jako konstruktér a poté dokumentátor Úřadu pro patenty a vynálezy. V roce 1960 se stal dramaturgem Československé televize, po čtrnácti letech odešel do svobodného povolání. Před pěti lety byl zapsán do televizní Dvorany slávy.

Reklama

Výběr článků

Načítám