Hlavní obsah

Aukce obrazu Luciana Freuda slibuje rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malba britského umělce Luciana Freuda půjde 13. května do dražby v newyorské aukční síni Christie's – a očekává se rekordní suma. Aukční síň odhaduje, že obraz Benefits Supervisor Sleeping, na němž je v životní velikosti zachycena spící nahá kyprá žena na divanu, by mohl vynést 25 až 35 miliónů dolarů (395 až 553 miliónů korun). To by překonalo dosavadní rekordní částku vydanou za dílo žijícího umělce. V listopadu se prodala skulptura amerického umělce Jeffa Koonse Hanging Heart za 23,6 miliónu dolarů.

Článek

Lucian Freud, kterému je nyní 85 let, je vnukem psychoanalytika Sigmunda Freuda. Pilar Ordovas, který v dražební síni Christie's vede odbor současného umění, říká, že Freudova malba je ceněna tak vysoko proto, že je první ze série vzniklé po roce 1990, která je dostupná na volném trhu. Navíc malba patří do série, jež „je podle mnohých tím nejlepším, co Freud kdy vyprodukoval“.

Malba z roku 1995 zobrazuje Sue Tilleyovou, spící na ošumělém divanu. Modelku známou jako Big Sue (Velká Zuza) představil Freudovi australský umělec Leigh Bowery. Obraz vystavuje Christie's v úterý a ve středu v Londýně, poté bude přepraven k prodeji do New Yorku.

Reklama

Výběr článků

Načítám