Hlavní obsah

Aukce Muchových prací prodala díla za 4,3 miliónu korun

Praha

Výtvarná díla za 4,3 miliónu korun byla vydražena na dnešní večerní aukci v pražském Obecním domě. Šlo výhradně o práce Alfonse Muchy, z 85 položek našla během hodiny nové majitele zhruba třetina z nich. Nejdražším dílem vyvolávaným za 1,8 miliónu korun byl olej na plátně Zima ze série Čtyři roční období; sál opustilo za vyvolávací cenu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Aukce výtvarných děl Alfonse Muchy

Článek

Zájem nebyl o jídelní lístky a návrhy přebalů potravinářských výrobků, ale ani o knihy, časopisy s litografiemi, fotografie z Muchova soukromí i ateliéru.

Nového majitele nenalezl ani soubor 109 litografických pohlednic vyvolávaný za půl milionu korun. Dražební čísla si vyzvedly tři desítky milovníků výtvarného umění; další dražili po telefonu.

Výjimkou mezi knihami byla Ilsée Prinzessin von Tripolis z roku 1901 vydaná v osmi stech očíslovaných výtiscích. Její cena vzrostla z původních 3000 korun na 55 000 Kč.

Ilustrace ke knize za 360 000

Dvě barevné litografie Petrklíč a Pero vydražitel získal za 290 000 korun bez aukční přirážky, vyvolávací cena činila 180 000 Kč.

Ilustrace ke knize Svatopluka Čecha Adamité nazvaná Lilita z roku 1897 byla vydražena za 360 000 Kč, vyvolávala se za čtvrt miliónu.

Alfons Mucha (1860-1939) působil ve Vídni, studoval v Mnichově, "léta slávy" prožil v Paříži, ohlas měl v New Yorku a Chicagu. Vrátil se pak do Československa, kde se věnoval rozměrným dekorativním, historickým a symbolickým malbám. Svou všestranně zaměřenou tvorbou zasáhl do všech tehdy myslitelných oblastí výtvarného umění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám