Hlavní obsah

Audiovizuální projekt Lenky Dusilové využije atmosféry hradů i kostelů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncertní série Monument/um zpěvačky Lenky Dusilové a VJ Aeldryna ze studia Luchmeat začíná v sobotu v kostele Navštívení Panny Marie v Horním Vítkově – Chrastavě u Liberce.

Foto: Jiří Princ

Monument/um je projekt Lenky Dusilové a Aeldryna.

Článek

Jedná se o hudebně-obrazové představení spjaté s konkrétními památkami. V sobotu začne v Chrastavě, 3. srpna se přesune na Horní hrad/Hauenštejn, 17. srpna do Jablonce nad Nisou (Jablečné lázně) a 24. srpna do Horního Maršova (Fabrika Temný Důl).

Objekty z historického a architektonického hlediska představí osobnost, která je s památkou úzce spjatá. Třeba v kostele v Horním Vítkově to bude etnolog, bývalý kastelán z Grabštejna Jan Sedlák, na hradě Hauenštejn odborný poradce projektu Jaroslav Vyčichlo ze Spolku pro dokumentaci a obnovu památek Karlovarska, v Jablečných lázních zas jablonecký rodák, architekt a urbanista Jakub Chuchlík, který má značný podíl na znovunadechnutí se památky, a ve Fabrice Temný Důl promluví specialista na industriální architekturu Benjamin Fragner.

Krátká videa k jednotlivým místům připravil pro Monument/um ČT Art Zóna.

„Celé zhruba padesátiminutové obrazově-hudební pásmo, které připravujeme s Aeldrynem, je postavené na tématech a fragmentech některých písní, které jsou však otevřené krajiny, které specificky zapadají do konkrétního prostoru a času. Na těch se bude odvíjet naše propojení s prostorem, jeho strukturou a geniem loci. Stejně otevřeně pracuje Kuba s různými fragmenty a videokolážemi a svým vnitřním příběhem. V našem napojení právě spočívá to obrovské kouzlo, až budeme společně improvizovat z jednoho bodu k druhému. I proto budou všechna představení odlišná. Krom toho bude zásadně záležet na momentální atmosféře, našem rozpoložení a samozřejmě obrovskou a hlavní roli hraje charakter oné památky. Každá z nich nás nějak a jinak inspiruje,“ řekla Lenka Dusilová.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám