Hlavní obsah

Ashkenazy zrušil svůj poslední koncert na Pražském jaru

– PRAHA
ČTK, Vladimíř Říha

Šéfdirigent České fiharmonie Vladimir Ashkenazy se rozhodl nevystoupit na svém posledním koncertu s orchestrem, který se měl konat na mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro 2003. Podle organizátorů festivalu je umělcovo rozhodnutí neúčinkovat už s orchestrem odrazem blíže nevysvětlené proměny vzájemných vztahů.

Foto: Kamil Navrátil

Pořádající sbor Schola od sv. Jana Křtitele.

Článek

Ashkenazy měl řídit koncert 29. května v Rudolfinu pouze s Beethovenovými díly a koncert měl být zároveň rozloučením Ashkenazyho s pražským publikem. "Je to následek téměř albrechtovské situace, která se zřejmě vytvořila v ČF a festival se s tím překvapivě musí vypořádat," řekl dramaturg festivalu Antonín Matzner.

Náhradou bude Brit Eliot Gardiner

Ashkenazy si podle Matznera udělal z pražského publika rukojmí svého sporu s orchestrem. "Koncert byl vyprodán," poznamenal dramaturg. "Podařilo se nám ale sehnat výbornou náhradu, a tak stejný program bude řídit vynikající britský dirigent Sir John Eliot Gardiner," dodal.

Ashkenazyho odřeknutí a ochlazení jeho vztahů s orchestrem je pravděpodobně následkem nedávných kritických výhrad části českého tisku vůči Ashkenazyho koncertům s ČF v listopadu v Londýně. Přitom ještě v únoru a březnu dirigent absolvoval s ČF úspěšný zájezd po USA. Od nové sezóny se šéfdirigentem ČF stane Zdeněk Mácal.

Ashkenazy na festivalu nevystoupí z osobních důvodů

"Musím dementovat informaci, že důvodem jsou vztahy s orchestrem. Pan Ashkenazy se rozhodl nedirigovat tento koncert z osobních důvodů," řekla dnes manažerka orchestru Eva Sedláková. Nepotvrdila tak domněnky, že závěr Ashkenazyho pražského působení poznamenaly umělecké neshody s hráči a fakt, že do funkce šéfdirigenta byl angažován Zdeněk Mácal.

Jiných podstatných změn k dnešnímu dni festivalový program nedoznal. Dramaturgie 58. ročníku Pražského jara má podle ředitele Romana Bělora jako "červenou niť" poctu klavíru. Trvalou tendencí organizátorů mezinárodní přehlídky je rozšiřovat spektrum uváděné hudby od historické tvorby po díla 21. století.

Letoškem se Pražské jaro rozloučí s tradicí Beethovenovy 9. symfonie v programu závěrečného koncertu. "Bude to čestný, ale nostalgický úkol," řekl novinářům dirigent Libor Pešek, který se 2. a 3. června ujme taktovky. Beethovenova hudba však podle Bělora v budoucnu rozhodně nebude přehlížena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám