Hlavní obsah

Aristokratka je lehkonohá, říká o svém novém filmu režisér Jiří Vejdělek

Režisér Jiří Vejdělek dokončil svůj nejnovější film Poslední aristokratka, o kterém mluví jako o nejčistší komedii ve své filmografii. V hlavních rolích se představí Hynek Čermák, Tatiana Dyková, Eliška Balzerová, Martin Pechlát nebo Pavel Liška.

Co o filmu Poslední Aristokratka říká režisér Jiří Vejdělek Video: Falcon

 
Článek

„Tentokrát je to opravdu lehkonohé. Nejdu do temnější tónů jako třeba ve filmech Ženy v pokušení nebo Muži v naději. Takže Poslední aristokratka je čistě ryzí komedie,“ říká Jiří Vejdělek.

Rodilý Newyorčan Frank (Hynek Čermák) získá díky svým šlechtickým předkům dávné rodové sídlo – zámek Kostka. Potomek emigrantů se tak po více než čtyřiceti letech chystá s dcerou Marií (Yvona Stolařová) a temperamentní ženou Vivien (Tatiana Dyková) na velký návrat do Čech. Čerství aristokraté jsou neznalí místních poměrů a nepolíbení českou realitou, někdejší vlast a zámecký život znají jen z prastarých vyprávění příbuzných. Záležitosti spojené s navrácením majetku pro ně řeší právní zástupce Benda (Vojtěch Kotek). Po příjezdu rodina zjišťuje, že se zámek nachází ve stavu pozvolného rozkladu, stranou veškerého společenského dění.

Jedinými stálými obyvateli Kostky jsou zpátečnický kastelán Josef (Martin Pechlát), bodrá hospodyně paní Tichá (Eliška Balzerová) a hypochondrický údržbář Krása (Pavel Liška).

Poslední aristokratka

Zatímco osazenstvo Kostky pozvolna procitá z mátožného spánku porevolučních devadesátých let, rodina Kostkových stojí před těžkou volbou, zda generacemi vybudované sídlo prodat a vrátit se do Ameriky, nebo se pokusit zámek Kostka zachránit. Ve filmu dále hrají Zdeněk Piškula, Tatiana Pauhofová, Zdenka Procházková, Petr Nárožný nebo Dana Syslová.

Může se Vám hodit na Zboží.cz:

Anketa

Těšíte se na filmové zpracování Poslední aristokratky?
Ano, knihy byly výborné
67 %
Ano, mám rád filmy Jiřího Vejdělka
15,3 %
Ano, dobrých komedií není nikdy dost
8,5 %
Ne, raději zůstanu u knih
1,8 %
Ne, zatím mě trailer nezaujal
2,4 %
Popravdě nevím, co od toho čekat
5 %
Celkem hlasovalo 2075 čtenářů.

Jiří Vejdělek:

  • komedii se věnuje dlouhodobě, označuje ji za královský a zároveň nejtěžší žánr, ve kterém musí všechno fungovat perfektně.
  • s komedií začínal v podobě Účastníků zájezdu podle úspěšné knihy Michala Viewegha. Mezitím natočil filmy jako Ženy v pokušení, Muži v naději nebo Václav.
  • jeho nová komedie vznikla zase podle úspěšné knihy, a to spisovatele a kastelána Evžena Bočka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám