Hlavní obsah

Antifest končí bez hvězd, Discharge vystoupí v Praze

Novinky,
SVOJŠICE/PRAHA

Třináctý ročník punkového Antifestu nezakončí v neděli vystoupení avizovaných zahraničních hostů, britských Discharge a amerických The Casualties. Pořadatelé jejich vystoupení ve Svojšici u Přelouče odřekli, protože se dostali do značné finanční ztráty. Současně uvedli, že Antifest v současné podobě končí. Discharge, kteří už byli na cestě do Prahy, nakonec vystoupí večer v Praze na Strahově v klubu 007.

Článek

Pražské vystoupení Discharge potvrdila agentura Ladrogang, která je narychlo uspořádala. Skupina, která je na evropském turné, už měla zajištěné letenky a nemohla své plány změnit. Legendární představitelé druhé vlny bristkého punku, kterou pomáhali formovat spolu s The Exploited, vystoupí v ČR vůbec poprvé.

Pořadatel: Chybí nám dvě stě tisíc

Štěpán Málek z pořádající české punkové skupiny NVÚ divákům dopoledne sdělil, že nepřijedou nejen britští Discharge a američtí Casualties, ale ani tuzemské skupiny Do řady a Tleskač.

"Chybí nám dvě stě tisíc," oznámil otevřeně Málek. Rozladění posluchačů bylo značné, ozval se pískot. Když ale Málek zakřičel Punk's not dead, přešel pískot v potlesk. Pořadatelé současně přestali vybírat vstupné.

Novinkám pak Málek sdělil, že letošní ročník je poslední: "V této podobě končíme, domluvili jsme se na tom." Ještě dodal, že nevylučuje Antifest ve skromnější podobě, kdy by na něm nevystupovalo obvyklých padesát kapel, ale jen pár. Zatím je ale podle něj předčasné o čemkoli podobném mluvit, protože momentálně nikdo nemá chuť se do ničeho pouštět.

"Ještě bych rád zdůraznil, že k tomu přispěli i agresivní polští návštěvníci," sdělil Málek další důvod, proč Antifest končí. Agresivita polských punkerů, kteří na festival jezdili, odrazovala mnohé tuzemské fandy. Potyčky s polskými fans provázely každý ročník.

Na letošní ročník festivalu přijelo necelých 2500 diváků, pořadatelé jich ale potřebovali asi o 400 více. Zahraniční kapely si přitom pochvalovaly velký zájem publika, jaký v Anglii není obvyklý.

Legendární Sham 69 ve stínu dalších kapel

V sobotu se diváci dočkali legendárních Sham 69, první britské proletářské punkové skupiny, která dostála své kontroverzní pověsti a diváky provokovala. Zpěváka také zasáhl kelímek s pivem, takže skončil mokrý, ale na svém přístupu nic nezměnil. Diváky si Sham 69 získali, až když začali hrát staré hity.

Lepší dojem zanechali u nás oblíbení britští Resistance 77 i Dogsflesh, hrající přímočarý důrazný punk stylu UK 82. Příjemnou odbočku k špinavému motorkářskému rock'n'rollu v sobotu večer nabídli norští The Carburetors, ovlivnění Motörhead, a belgičtí Gecko Brothers. Přestože obě party měly blíže k rocku, publikum přijalo jejich důraznou hudbu s nadšením.

Reklama

Související témata:

Související články

The Casualties před punkovým Antifestem

Potřinácté se o víkendu uskuteční ve Svojšicích u Přelouče punkový Antifest. Mezi 60 kapelami se i letos v třídenním programu, který začne v pátek, objeví...

Foreign Legion na Antifestu nahrávali album

Přes dva tisíce lidí dorazilo už v pátek na třináctý ročník punkového Antifestu, který se koná ve Svojšici u Přelouče. Vrcholem pátečního večera bylo vstoupení...

Výběr článků

Načítám