Hlavní obsah

Anglická punková skupina Varukers vyráží na turné po ČR

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Brně, ve Valašském Meziříčí a v Praze se tento týden představí přední představitelé anglického punku Varukers, kteří hrají důrazný styl označovaný jako UK 82. V republice naposled koncertovali před pěti lety.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Kytarista Varukers a Sick On The Bus Biff

Článek

Varukers jsou na turné ke třiceti letům své existence. V pátek vystoupí v brněnském klubu Yacht, v sobotu v Jarcové u Valašského Meziříčí a v neděli v Praze na Chmelnici v Exitu.

Skupinu založil v roce 1979 v Laemington Spa zpěvák Anthony „Rat“ Martin. Od počátku se snažil o důraznější pojetí, než představitelé první vlny punku, jeho přímočarost a údernost obohacovali o metalově znějící zkreslené kytary stejně jako jejich souputníci Exploited a Discharge, což ukázala už jejich debutová deska Bloodsuckers.

Zpěvák Varukers a Discharge Rat foto: Novinky/Alex Švamberk

Kapela si sice v roce 1988 rozešla, ale Rat ji o pět let později obnovil a působí v ní nadále, i když v posledních letech zpívá také s Discharge.

O zvuku skupiny dobře vypovídá, že jejím kytaristou je Biff, který hraje také se Sick On The Bus, ovlivněnými Motörhead.“

O svém stylu řekl Biff Novinkám: "U Varukers jsou pořád patrné punkové kořeny, i když jsme možná pro starý punkery až moc zrychlili. Ale je to jednoduché - kluci vezmou kytary a mlátí do nich, aby to bylo co nejhlasitější."

Rozdíl v pojetí ve srovnání s prvními punkovými kapelami je podle něj důsledkem evoluce: „Bylo to přirozený rozvoj, přidali jsme na rychlosti. Stalo se to tak - punk umíral a některé punkové kapely ho spojily s tvrdým rockem a udělaly tu nejhlasitější věc na světě. Takový byl punk, když přišli Discharge. A pak se objevil grind.“

Biff ovšem nevypadá jako klasický punker ze žurnálu s čírem vyčesaným do výšky. „Mívali jsme mohykány a červený vlasy, ale jak jsi starší, tohle je snazší. Když chci jít do hospody, tak nechci stát před zrcadlem a dělat si vlasy, chci si je jen rychle postavit a jít do hospody za přáteli. Myslím, že i tohle je punkový image. A nedomnívám se, že by bylo zas tak důležitý, jak mám vlasy. Nejsme děti,“ uzavřel Biff. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám