Hlavní obsah

Americký režisér Martin Scorsese slaví 70. narozeniny

Hlavními tématy filmů Martina Scorseseho bývají osudy italoamerické komunity, organizovaný zločin, násilí, silní jedinci i náboženské problémy. Tento pozoruhodný zjev americké kinematografie se narodil 17. listopadu 1942.

Foto: Právo

Martin Scorsese

Článek

Jeho režijní dráha je plná smělých autorských výbojů a provází ji řada ocenění. Oscara za režii získal v roce 2007 za kriminální drama Skrytá identita. Taky jeho Letec, životopisný film z roku 2004 s Leonardem di Capriem v hlavní roli leteckého průkopníka, režiséra, producenta a ropného magnáta, byl nominován na 11 Oscarů, z nichž získal pět.

Scorsese se proslavil krimidramatem Špinavé ulice (Mean Streets), které mu získalo diváckou i kritickou pozornost. Nominaci na Oscara získal za režii Zuřícího býka a Posledního pokušení Krista, za režii a scénář gangsterky Mafiáni, scénář milostného dramatu Věk nevinnosti a za režii dramatu Gangy New Yorku. Za celoživotní dílo obdržel též několik ocenění.

Scorsese se narodil v newyorském Queensu v dělnické italoamerické rodině. Otec a matka byli zaměstnáni v oděvním průmyslu. Jako slabé a nemocné dítě, které navíc trpělo astmatem, trávil většinu času doma. V té době se zamiloval do filmového umění. Původní rozhodnutí stát se katolickým knězem bylo přehlušeno touhou po režijní práci; katolický seminář Martin brzy vyměnil za newyorskou univerzitu, kde v roce 1966 dokončil filmová studia.

Reklama

Výběr článků

Načítám