Hlavní obsah

Americký bluesman Morey i obnovená Vltava na festivalu v Tasově

Novinky, Stanislav Dvořák

V Tasově na Hodonínsku se chystá na 6. a 7. srpna Beseda u bigbítu. Dvoudenní festival láká na amerického bluesmana Franka Moreyho nebo českou skupinu Vltava, která nedávno vstala z mrtvých.

Článek

Relativně mladý Morey hraje venkovsky laděnou folk-bluesovou muziku ze staré školy, mnohem akustičtější, než je v moderním blues zvykem.

Používá hlavně akustickou kytaru, harmoniku a kontrabas. Jeho rozhrkané chraptivé songy, zavánějící tuláctvím a levnými hospodami, ocení fajnšmekři, kteří si zamilovali jednoduchý dřevní zvuk padesátých let. Moreyho zpěv se dá přirovnávat k Tomu Waitsovi, Joe Cockerovi či Howlinu Wolfovi.

Začínal v klubech v Massachusetts v devadesátých letech. Jeho debut Father John's Medicine vyšel u Indigo Hamlet v roce 2000 a v roce 2002 následovala deska Cold in Hand. Třetí album natočené s Bobem Koesterem nese název Delmark Sessions a poslední Made in USA.

Na festival přijede také Vltava, jedna z nejoriginálnějších českých skupin. V roce 2003 se rozpadla, ale nedávno ohlásila comeback.

Kapela kolem Roberta Nebřenského byla v devadesátých letech velmi populární díky neotřelým hudebním postupům i specifickému humoru, který otiskla na nahrávkách Mládí i tak velkou lásku bere s humorem, Šťastnej jako trám, Marx, Engels, Beatles a Když bozi zestárnou. Nová sestava Vltavy ale nechce jen přehrávat hity, předvede i nový repertoár.

Dále vystoupí např. maďarský elektronický Žagar, polští rockoví experimentátoři Plum nebo domácí Kazety, Midi Lidi a Květy a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám