Hlavní obsah

Americká prohibice. Gangsterka Země bez zákona přichází jako na zavolanou

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ten příběh prý se opravdu stal. Americký spisovatel Matt Bondurant ho vypráví v knize Krajina pašeráků jako příběh svého dědečka a jeho dvou bratrů. A australský režisér John Hillcoat (Proposition, Cesta) ho natočil pod názvem Země bez zákona s Jasonem Clarkem, Tomem Hardym a Shiou LaBeoufem v hlavních rolích. Film soutěžil v Cannes, kde patřil k favoritům hlavní soutěže. Viděli ho i diváci karlovarského festivalu.

Upoutávka na film Země bez zákona (v kinech od 20.09.2012)Video: Bontonfilm

 
Článek

Kolik je toho pravda a kolik si Matt Bondurant přibásnil, není podstatné. Jsme totiž v Americe třicátých let minulého století, v době krize a prohibice, kde se podobných příběhů odehrálo nespočet. V tom, který shodou okolností vstupuje do kin právě v době malé české prohibice, se bratři Howard, Forrest a Jack Bondurantové velmi dobře živí výrobou a prodejem načerno pálené whisky.

Oficiálně vlastní benzinku s malým bistrem, ale jejich likér s poetickým názvem Měsíční svit obsahuje 95 % čistého alkoholu a obchod jen kvete. Potíže začínají, když do městečka přijede zkorumpovaný zástupce šerifa Charlie Rakes a rozpoutá všeobecný teror.

Nechce dodržovat zákony, chce peníze, chce je na dřevo a chce jich hodně. A zatímco většina obyvatel se mu trpně podvoluje, Bondurantové se „takovému nějakému“ rozhodně podřídit nehodlají. Jsou tři a každý jiný, scenáristou Nickem Cavem skvěle vyprofilovaní a režisérem Hillcoatem výtečně obsazení. Nejstarší Howard (Jason Clark), se vrátil z bojišť první světové války a to, co v ní zažil, ho navždy poznamenalo. Nemluvný, zamračený chlap, kterého se lidé příliš bojí, než aby ho mohli mít rádi. Jen jedna kráska (Jessica Chastainová) po něm touží...

Prostřední Forrest (Tom Hardy), který rodinný podnik vede, také přežil – španělskou chřipku, která zahubila oba jejich rodiče. Tvrdý chlap, jak se patří, kterému nedělalo problém podplatit místního kamarádského šerifa, ale před brutálním hajzlem se ohnout určitě nehodlá.

A nejmladší Jack (Shia LaBeouf). Nejcitlivější, trochu neohrabaný mladík, který by chtěl být pořádným mafiánem a také by chtěl pastorovu dceru (Mia Wasikowska), ale ani jedno mu moc nejde.

Má to spád

Na hereckých výkonech tří mužů a dvou žen je postaveno hodně, ale neméně zdařilá je atmosféra, v níž se příběh odehrává. Hillcoat vystavěl film na čistě westernovém základě, jen koně nacpal pod kapoty aut, která hrkají po prašných cestách, a v nich chlapi v trochu jiných kostýmech skrývají pod kabáty pistole a po ruce mají nějaký ten samopal.

Má to styl a má to spád. Pot a krev, špína a prach, brutální násilí, ale občas i humor drsnějšího zrna. To vše skvěle doplňuje hudba Nicka Cavea, krásná muzika amerického venkova. Nevadí, že zápletka je předvídatelná, diváci nemají mnoho času o ní přemýšlet, protože film má tempo a napětí, které vtáhne a nenechá vydechnout. Výborný žánrový film baví tak, jak už bavily mnohé. Jednou za rok je to radost.

Celkové hodnocení 90 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám